USA pomôžu KĽDR s ekonomikou, ak sa vzdá svojich jadrových zbraní

    0
    Správy, kde ukazujú amerického prezidenta Donalda Trumpa (vľavo) a severokórejského lídra Kim Čong-una na železničnej stanici v Soule (Autor: TASR)

    Pompeo sa takto vyjadril na spoločnej tlačovej konferencii so svojou juhokórejskou rezortnou kolegyňou Kang Kjong-wha. Šéf americkej diplomacie sa s ňou stretol len deň po tom, ako sa do USA vrátil zo severokórejskej metropoly Pchjongjang i s trojicou Američanov, ktorých KĽDR prepustila z väzenia. 

    Pompeo ďalej uviedol, že zámerom rozhovorov s KĽDR je úplná a overiteľná denuklearizácia Kórejského polostrova. Dodal, že počas svojej návštevy v Severnej Kórei absolvoval “dobré” a “zásadné” rozhovory s tamojším vodcom Kim Čong-unom. 

    Kang Kjong-wha povedala, že spolupráca medzi USA a Južnou Kóreou musí byť pred summitom amerického prezidenta Donalda Trumpa a Kim Čong-una “veľmi tesná”. 

    Rozhovory Trumpa s Kimom sa uskutočnia 12. júna v Singapure po vyše ročnej eskalácii napätia medzi oboma stranami a sprísnených sankciách, ktoré USA zaviedli po sérii provokatívnych zbraňových testov Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

    - Reklama -