Keď na nás prší, ich zaplaví… Izrael oznámil, že pri útoku zasiahol “takmer všetky” iránske ciele v Sýrii

    0
    Izraelská vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Lieberman zdôraznil, že Izrael neľútostne zareagoval na bezprecedentný raketový útok iránskych síl v Sýrii proti židovskému štátu, proti jeho vojenským pozíciám na Golanských výšinách, ku ktorému došlo v noci na štvrtok už skôr. Podľa slov ministra nikto v Izraeli neutrpel pri iránskom útoku zranenia a všetky iránske rakety buď armáda zachytila a zneškodnila, alebo nedoleteli do cieľa.

    Minister obrany na každoročnej bezpečnostnej konferencii v pobrežnom meste Herzlija, severne od metropoly Tel Aviv, takisto povedal, že “keď na nás prší, ich zaplaví”.

    Izrael podľa vyhlásenia armády odvetne zaútočil na sklady zbraní, logistické centrá a stanovištia logistiky a rozviedky, ktoré používajú elitné iránske jednotky al-Kuds v Sýrii. Pri odvetných náletoch zničil Izrael aj niekoľko sýrskych systémov protivzdušnej obrany.

    Izrael zaútočil na desiatky iránskych cieľov v Sýrii a odpovedal tak na spomínané raketové ostreľovanie izraelských pozícií na Golanských výšinách iránskymi oddielmi al-Kuds. Išlo o dosiaľ najvážnejšiu vojenskú konfrontáciu medzi oboma zarytými nepriateľmi, Izraelom a Iránom, a o najväčšiu vojenskú operáciu Izraela v Sýrii od vojny z roku 1973.

    - Reklama -