Zákon ĽSNS o potratoch rozpútal vášne. Nechutný cynizmus, odkazuje Hlina. Kotlebova facka kresťanským politikom, píše konzervatívny denník

    0
    Marian Kotleba a Alojz Hlina (Autor: TASR)

    Na májovú schôdzu NR SR predkladajú poslanci ĽSNS návrh novely zákona, ktorý má sprísniť potratovú politiku na Slovensku a zakázať svojvoľné a neodôvodnené umelé prerušenie tehotenstva.

    „Náš návrh vychádza z prirodzenej nutnosti chrániť aj životy nenarodených detí. Okrem morálnych argumentov sa opiera aj o samotnú Ústavu SR, kde sa uvádza, že ľudský život je hodný ochrany už pred narodením,” povedal na tlačovej konferencii šéf strany Marian Kotleba.

    ĽSNS chce presadiť, aby potraty boli možné len v troch prípadoch. Prvým je, ak je ohrozený život matky, druhým, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu. Treťou možnosťou má byť, ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu. Na to, čo sa tu deje, sa nedá pozerať. Téme zabíjania nenarodených detí sa nevenuje nikto,” uzavrel Milan Uhrík. Viac sme o tom písali TU.

    Hlina hovorí o kultúrnej vojne

    Predseda KDH Alojz Hlina hovorí, že ĽSNS spolu so Smerom potrebujú tému s potenciálom kultúrnej vojny. „Možno to už majú predkonzultované aj so Smerom. Presne takúto kultúrnu vojnu potrebuje aj Smer. Potrebujú tému s potenciálom kultúrnej vojny, počas ktorej bude nepodstatné sa pýtať, ako je možné, že z Úradu Vlády SR sa stal verejný dom alebo ako je možné, že z Ministerstva vnútra SR sa stala cestovka štátneho terorizmu,“ píše Hlina vo svojom komentári v Hospodárskych novinách.

    Kotlebovci podľa Hlinu prekrývajú svoj neúspech vo voľbách do VÚC. Zároveň im vyčíta, že  potrat môže byť vykonaný do šiestich mesiacov od počatia, ak ide o choré deti. „Títo ´čistí ľudia´ nemajú radi choré deti. Kotlebovci do dôvodovej správy k zákonu priložili fotografiu umelo potrateného ľudského plodu v dvadsiatom týždni. Áno, tá fotografia je desivá. Zároveň však v tej istej dôvodovej správe pri chorých deťoch – geneticky poškodených plodoch, čo je napríklad aj Downov syndróm, rázštepy a množstvo iných ochorení, s ktorými sa dá narodiť a aj žiť, odôvodňujú, že navrhujú možnosť vykonať UPT (umelé prerušenie tehotenstva) do 24 týždňov. To je aký nechutný cynizmus? Umelo potratený plod v 24. týždni vyzerá ešte desivejšie,“ dodáva predseda KDH.

    Nechutný spôsob politického boja

    Hlina pokračuje s tým, že ide o nechutný spôsob politického boja. „Nič prekvapivé, fašisti nemajú úctu k chorému človeku. Je pre nich menejcenný. Nie, Kotlebovci nepredložili tento návrh zákona, lebo chránia kresťanstvo, nenapĺňajú slová Písma. Predložili ho preto, lebo ako fašistom je im úplne jedno, akým spôsobom získajú moc alebo si ju udržia,“ myslí si Hlina, pričom pripomína, že kresťan by sa nemal stať rukojemníkom „cynickej hry strany, ktorá nezápasí o hodnoty, ale o svoje prežitie“.

    Predseda KDH si myslí, že ĽSNS zneužíva túto tému aj preto, lebo nemajú v parlamente podporu, aby zákon presadili. „Ak tým zápasom navyše spôsobujete bolesť, privolávate kruté spomienky, jatríte staré rany, možno vyženiete ľudí z kostolných lavíc, respektíve noví si do nich nesadajú, tak je to určite na zamyslenie. Bojujme, ale vyhrávajme. Kresťania pre svoj zápas za život asistenciu od fašistov nepotrebujú,“ uzavrel Hlina.

    Kotlebova facka Hlinovi a kresťanským politikom

    Podľa konzervatívneho portálu Postoj je to však KDH, ktoré kopíruje program Smeru, pričom pripomína nedávny rozhovor Hlinu pre denník Sme, že v kultúrno-etických témach je za zachovanie súčasného stavu a že vzhľadom na politickú situáciu si ani konzervatívci, ani liberáli nemôžu dovoliť viesť kultúrnu vojnu.

    „Kotleba robí opak, zjavne v tom mieni pokračovať a práve to je najdôležitejšie na jeho iniciatíve. S kresťanmi v politike je to zložitejšie. Dlho platilo pravidlo, že tému ochrany života reprezentovalo a pravidelne otváralo KDH. Podľa nepísaného pravidla každé volebné obdobie prišiel niekto z KDH s nejakým návrhom reštrikcie, niekedy išlo o novelu zákona, inokedy o podanie na ústavný súd, tému výhrady vo svedomí a podobne,“ píše portál.

    Konzervatívny denník zároveň vytýka kresťanským politikom (Veronika Remišová, Eduard Heger, Richard Vašečka) v parlamente, že hoci sa modlia a stretávajú, tak nepredkladajú konkrétne návrhy, či prípadne avizujú status quo ako Hlina. „Kotleba im práve pred ich voličmi dal facku,“ dodáva portál.

    Témou, ktorú otvoril Marian Kotleba, je aj zákaz potratov pre cudzie štátne občianky. Na tento problém upozorňoval aj Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku s tým, že až skoro 1400 potratov v roku 2016 na Slovensku sa vykonalo na ženách, ktorú tu nemajú trvalý pobyt.

    Dôležitý problém

    „V každom prípade, Kotleba si so svojimi kolegami všimol objektívny a dôležitý problém a ako prvý v politike navrhuje nejaké riešenie. Ak to dopovieme politicky, ukázal, že proliferi v politike stagnujú aj odborne. Keby bolo po vypadnutí KDH z parlamentu v politike menej kresťanov, povedzme, že by sa to dalo zdôvodniť. Lenže ich je tam, ako sami radi hovoria, viac. Ďalšia facka,“ uzatvára denník.

    Na záver pripomína aj prieskum verejnej mienky, ktorý spravila agentúra Focus v rokoch 2007, 2011 a 2016 a z ktorého vyplýva, že väčšina Slovákov si myslí, že potraty by mali byť umožnené „len z veľmi vážnych dôvodov“, pričom podpora tohto názoru za posledné roky vzrástla na 59 percent. Z akýchkoľvek dôvodov by potraty povolilo 25 percent (28 v roku 2007), naopak, úplne by ich zakázalo 11 percent (16 v roku 2007).

    - Reklama -