Vo Viedni pozor na nemocnice, píšu najčítanejšie rakúske noviny. Agresívne skupiny nespokojných imigrantov bez problémov zaútočia aj nožom

    0
    Rakúska vlajka (Autor: TASR)
    Prílev migrantov z Blízkeho východu a Afriky priniesol podľa policajných štatistík v Rakúsku zvýšenie sexuálne motivovaných zločinov. Všeobecne sa hovorilo aj o zhoršenej bezpečnostnej situácii v uliciach miest či v mestských plavárňach. Na správanie mladých migrantov aj ich rodičov sa často sťažujú tiež učitelia, no o neprístojnosti migrantov na pôde zdravotníckych zariadení doposiaľ rakúske médiá neinformovali. Až teraz prehovoril spomínaný Schneider.
     
    „Násilie sa od začiatku migračnej krízy v roku 2015 vo viedenských nemocniciach prudko zvýšilo. Lenže to nikoho nezaujíma,“ sťažuje sa Schneider redaktorom vplyvného rakúskeho denníka s tým, že už on sám má všetkého dosť. „Každý pacient by mal do ordinácie vstupovať s maximálne jedným príbuzným,“ požaduje dlhoročný zamestnanec Wilhelminenspital na základe osobných skúseností s nie vždy úplne zdvorilými príbuznými migrantov.
     
    Celý text v nemčine je TU.
     
    „Tých konfliktov sa odohráva skutočne veľa. A to najmä v situáciách, keď sa stretávajú ľudia odlišných národností. Každý pacient prichádza s množstvom svojich príbuzných a z ambulancie sa tak razom stáva nebezpečná zóna. Práve táto skutočnosť je často dôvodom k eskalácii napätia,“ vysvetľuje zamestnanec nemocnice Wilhelminenspital a dodáva, že zmätok nastáva hlavne vo chvíľach, keď sa rakúski pacienti z čisto lekárskych dôvodov prijímajú skôr.
     
    „To potom nastupuje vyhrážanie, nadávky a občas dokonca dôjde aj k fyzickému násiliu, vrátane použitia nožov. Všetko sa navyše neustále viac a viac zhoršuje. Násilie v nemocniciach predsa nemôže byť každodennou realitou,“ čuduje sa Schneider, ktorý od vedenia nemocnice požaduje prijatie konkrétnych opatrení. Medzi iným by podľa jeho názoru malo byť umožnené pacientom s migrantskými koreňmi vstupovať do ambulancií s maximálne jedným príbuzným.
     
    „Je nutné v tejto súvislosti inštalovať v čakárňach tabuľky v nemčine, angličtine a arabčine, kde by bola táto požiadavka jasne stanovená. Ďalej je potrebné, aby konkrétne v našej nemocnici prijali ďalšieho člena ochranky. Zatiaľ máme dvoch, ale to zďaleka nestačí. V neposlednom rade je potrebné migrantov dopredu upozorniť, ako u nás funguje zdravotníctvo. Pravidelne od nich totiž počúvame, že nechcú byť ošetrovaní lekárom ženského pohlavia.“
    - Reklama -