Keď sa vám na štátny sviatok rozbije chladnička… Chmúrne hodnotenie Markéty Šichtařovej

    0
    Markéta Šichtářová (Autor: archív Markéty Šichtářovej)
    Tento týždeň sme si pripomínali 73. výročie konca druhej svetovej vojny. Z rozhodnutia politikov je väčšina obchodov v tento deň zavretá. A to je práve to, čo zdvihlo zo stoličky ekonómku Markétu Šichtařovú. V texte zverejnenom na blogu iDnes.cz vysvetlila prečo. Práve v tento deň sa jej rozbila chladnička, potraviny uložené v nej získali nezdravú farbu a ona nemala čím nakŕmiť rodinu. Nemala ani kde nakúpiť čerstvé potraviny, pretože väčšina obchodov bola zatvorená.
     
    „Keď už sme došli tak ďaleko, že v rámci multikulti sme tolerantní voči všetkým možným cudzím zvykom a sviatkom, keď sa už u nás popri Vianociach bežne slávia aj Ramadán či Chanuka, a považujeme za normálne to tolerovať, potom mi nedáva zmysel, aby ma niekto nútil, že musím uctievať napríklad 28. septembra. Alebo že ho musím uctievať zrovna tým jedným spôsobom, ktorý mi niekto nadiktuje,“ hnevala sa Šichtařová.
     
    Celý komentár nájdete TU.
     
    „Popravde – súčasný zákaz mi ani tak veľmi, technicky vzaté, neprekáža, dokážem sa mu prispôsobiť. Ale veľa mi prekáža principiálne, pretože otvára stavidlá. Rúca tabu. Posúva prah našej citlivosti,“ pokračovala ekonómka s tým, že všetko sa môže skončiť jedným veľkým kolapsom.
     
    Mnohí ľudovcoví politici už dnes volajú po tom, aby boli obchody zatvorené pri väčšom počte sviatkov. Alebo všetky nedele. Ľudia si na to zvyknú. A potom sa trebárs zatvoria obchody aj v sobotu. A potom prestane počas víkendov jazdiť verejná doprava. Vodiči predsa tiež majú nárok na voľno, rozvíjala ďalej svoju úvahu ekonómka.
     
    Nijako ju neupokojilo, že v západnej Európe je bežné, že v nedele majú obchody zatvorené. Ako sa ukázalo, v západnej Európe je tiež obvyklé oslavovať jedného z vodcov komunizmu Karla Marxa, ktorého Šichtařová považuje za odpudzujúceho.
     
     
    - Reklama -