Poslanci poľského parlamentu budú mať o pätinu nižšie mzdy

    0
    (Autor: )

    Návrh do parlamentu predložila vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Išlo reakciu PiS na vysoké odmeny pre vládnych úradníkov, ktoré svojho času schválila vláda premiérky Beaty Szydlovej. Toto opatrenie však v Poľsku vyvolalo veľkú kritiku a spôsobilo pokles preferencií PiS.

    Za návrh PiS hlasovalo v Sejme 240 poslancov konzervatívnej väčšiny. Proti návrhu sa vyslovili dvaja poslanci a piati sa hlasovania zdržali. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila vôbec, pričom vládnych poslancov obvinila z populizmu.

    Návrh musí ešte schválil horná komora poľského parlamentu, Senát. Momentálne sa plat poslanca poľského parlamentu pohybuje okolo 2350 eur mesačne.

    Autorom návrhu na zníženie poslaneckých platov je líder PiS Jaroslaw Kaczyňski, ktorý sa pred novinármi vyjadril: “Ako sme videli, verejnosť požaduje pokoru, a preto sa pokora stane skutočnosťou”. Priemerná mzda v Poľsku sa pohybuje okolo 1000 eur a spomínané odmeny dosahovali 15.000-19.000 eur.

    Kaczyňski je síce len radovým poslancom, ale považuje za hlavného stratégia PiS a je aj za väčšinou rozhodnutí vládnej väčšiny, ktorá v Poľsku vládne od jesene roku 2015.

    Vtedajšia premiérka Szydlová výšku odmien pre vládnych úradníkov bránila tvrdením, že odviedli ťažkú prácu. Po kritike verejnosti ministri a vládni úradníci odmeny poukázali dobročinnej organizácii Caritas spravovanej katolíckou cirkvou.

    Pobúrenie poľskej verejnosti bolo veľké aj pre to, že konzervatívci počas svojej predvolebnej kampane kritizovali vtedy vládnych liberálov za odmeny pre vládnych úradníkov, ktoré však boli oveľa nižšie, než tie schválené neskoršou vládou PiS. PiS počas kampane tvrdila, že v politike je výlučne kvôli tomu, aby slúžila národu a spoločnosti.

    - Reklama -