Ukrajinci v apríli zadržali aj českého diplomata pôsobiaceho pri NATO. Úrady to dva týždne popierali

    0
    Ukrajina, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Túto informáciu portálu potvrdilo i české ministerstvo obrany.

    Diplomat na Ukrajine pôsobil ako poradca v kancelárii Severoatlantickej aliancie v Kyjeve. Tento bývalý český vojak mal v zastúpení NATO na starosti logistiku. Do misie ho nominovalo české ministerstvo obrany. Vzhľadom na to, že civilný zamestnanec rezortu disponuje českým diplomatickým pasom, museli ho ukrajinské orgány bezprostredne po zadržaní prepustiť. Krátko nato bol potichu stiahnutý späť do Česka. Podľa Aktuálně.cz české úrady túto informáciu dva týždne popierali.

    Tento prípad znamená pre české ministerstvo obrany veľkú nepríjemnosť, pretože by mohol poškodiť povesť Českej republiky v Severoatlantickej aliancii a súčasne pozíciu NATO na Ukrajine, píše Aktuálně.cz.

    Bývalého vyššieho dôstojníka Luďka Vokála zadržali na Ukrajine 23. apríla. Po zložení kaucie ho deň na to prepustili na slobodu. Česká Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) ho zároveň podozrieva z niekoľkých trestných činov.

    Vokál pritom tvrdí, že sa stal obeťou sprisahania a hier v bezpečnostných štruktúrach. Pre Aktuálně.cz uviedol, že “v celej tejto kauze, ktorá ma veľmi poškodzuje, nešlo celkom o mňa, ale o pána M. P. zo štruktúr NATO, ktorého sa ukrajinská kontrarozviedka SBU potrebovala zbaviť”. Tvrdí, že diplomat ho kontaktoval a zabezpečoval všetky obchody na Ukrajine.

     “Česká republika vyslala ako dobrovoľný príspevok do kontaktnej kancelárie NATO v Kyjeve svojho civilného odborníka na logistiku, ktorého činnosť na Ukrajine už skončila, je naspäť v Česku a momentálne si čerpá dovolenku,” reagoval hovorca českého rezortu obrany Jan Pejšek.

    - Reklama -