Nórsky úrad odobral rodičom čerstvo narodené dieťa. Dôvody sú šokujúce: matka je nepočujúca a žije s cudzincom

    0
    Nórska vlajka (Autor: Wikipedia)

    Podľa informácií servera Blesk.cz zažíva rodina Ladických zo Slovenska nočnú moru. Matka pochádza z Nórska a sama vyrastala v detských domovoch. Prišla o sluch. A navyše žije s cudzincom – Slovákom. To sú podľa Barnevernetu dôvody postačujúce na to, aby rodine odobrali čerstvo narodené dievčatko Maxine.

    „Prvotný podnet na odobratie bábätka pre podozrenie na zanedbanie dieťaťa dali pracovníčky Barnevernetu 20. januára 2015 okamžite po narodení Maxine. Teda v čase, keď bola rodina ešte v pôrodnici, a tak úradníčky vôbec nemohli predvídať, ako bude rodina fungovať. Dieťa potom rodine definitívne odobrali 26. marca 2015. V rozhodnutí o odobratí sú uvedené tieto dôvody: strach o psychické zdravie matky, ktorá bola v detstve v pestúnskej starostlivosti a je nepočujúca, odmietnutie rodičov zdržiavať sa s dieťaťom v zariadení určenom na monitorovanie rodín a obava z vycestovania rodiny na Slovensko, kde by úradníčky Barnevernetu nemohli pozorovať vývoj dieťaťa,“ píše server.

    Súd síce v roku 2016 úradu nariadil, aby dieťa rodičom vrátil, ale zamestnanci to odmietli urobiť. A na ďalšie súdne rozhodnutie sa čakalo dlhých 13 mesiacov. Druhý súd už vyhral Barnevernet.

    Príbeh dievčatka serveru opísala jeho stará mama Janka, ktorú osud jej vnučky veľmi zasiahol. Často vraj musela zadržiavať slzy. Nechápe, prečo súd rozhodol tak, ako rozhodol. Odobrať matke dieťa len preto, že ide o nepočujúcu matku, ktorá má za muža cudzinca, sa jej zdá absurdné. Jej osobne sa navyše stalo, že keď chcela svoju vnučku vidieť, pracovníčky Barnevernetu na ňu zavolali políciu. Na stretnutie s dieťaťom sa totiž chcela dostaviť tajne, bez predchádzajúceho povolenia.

    Celý text nájdete na webe Blesk.cz.

    - Reklama -