Autorka kritického filmu o imigrantoch: Keby som urobila snímku, ako Mohamed pomáha prejsť babičke cez priechod pre chodcov, nemala by som problémy

    0
    Režisérka a scenáristka Lucia Klein Svoboda (Autor: TASR)

    Reakcie na film o strete kresťanskej a moslimskej kultúry sú podľa scenáristky veľmi rozporuplné. Je si vraj vedomá toho, že napísala niečo, čo je politicky veľmi nekorektné. „Scenár k filmu Jako v ráji opisuje, čo sa teraz deje v Európe, z pohľadu krajín Vyšehradskej štvorky. Snažím sa ukázať, že naše štyri krajiny majú veľa spoločného. Že nie sme nadšení z islamizácie Európy a že to je dôvod, prečo nás zahraničné médiá vykresľujú ako barbarov,“ spresnila s tým, že Česko je opisované ako štát, ktorý nespolupracuje a neprijíma kvóty.

    Sama vraj s takým označením nesúhlasí, pretože je presvedčená, že ostatné štáty tomu vôbec nedokážu porozumieť. „Tomu, kde sa my ako Česi a ostatné postkomunistické štáty nachádzame. Ako vnímame našu slobodu. A ako vnímame sami seba. Veď aj my sami s tým máme problém, stále hľadáme vlastnú identitu,“ povedala a dodala, že sme súčasťou Európskej únie, ktorej však veľmi nevyhovuje, aby boli jednotlivé európske štáty samostatné.

    Scenár k tomuto filmu vznikal päť rokov. „Podarilo sa nám v Karlových Varoch vyhrať prvú cenu Filmovej nadácie. To bolo nečakané, vyhrať s takou témou,“ povedala scenáristka, ktorá si je istá tým, že uspeli len preto, že išlo o anonymné hodnotenie. „Hovorím to hlavne po skúsenostiach so Štátnym fondom kinematografie, kde som videla, že členovia komisie nevedia, ako majú formulovať svoj postoj k téme. Ako vyľakane pozerajú jeden na druhého,“ dodala.

    Celá snímka totiž opisuje štyri príbehy lásky (z každej krajiny Vyšehradu jeden), stret nášho a moslimského prístupu k životu. „Každá z našich krajín má s islamom úplne inú skúsenosť, čo sa snažím divákom ukázať. Scenár však nehodnotí, neukazuje prstom, že niekto je dobrý a niekto zase zlý. Len som opísala veci tak, ako sú, hoci politicky nekorektne,“ vysvetľovala.

    S týmto scenárom požiadala Štátny fond kinematografie o grant, ale neuspela. „Fond som žiadala o niekoľko miliónov korún. Boli sme však odmietnutí už v prvej fáze vývoja navzdory tomu, že nás pôvodne ich expert, vynikajúci scenárista pán Čabřádek, odporučil,“ uviedla v rozhovore pre server Info.cz a dodala, že predseda komisie jej neskôr povedal, že peniaze by dostala v prípade, že by to kompletne prepísala a spoetizovala.

    Teraz sa vraj snaží dohodnúť s televíziami, kde sú nejaké prísľuby spolupráce, ale pravdepodobne čakajú, ako sa vyvinie situácia. „Chápem, že je to chúlostivá téma a že je každý opatrný, ale umenie by malo byť predsa o tom, že sa búrajú tabu a poukazuje sa aj na veci, ktoré nie sú bezproblémové,“ myslí si scenáristka, ktorá podľa svojich slov netušila, že pichne do takého veľkého osieho hniezda.

    Na poznámku, že v Európe sa dá v ostatných rokoch len ťažko nájsť kontroverznejšia téma, ako je islam, namietla, že film nepredstavuje kritiku islamu. „Je to film, ktorý hovorí o spolužití bez poetizácie. Nechápem, na základe čoho český Štátny fond kinematografie vyhodnotil môj scenár ako nevhodný,“ poznamenala s tým, že o týchto témach treba hovoriť. „Ja sa nebojím ako oni, ako by to údajne mala pochopiť tá hlúpa masa. To mi bolo povedané, že je hlavný problém,“ uviedla s tým, že ľudia majú právo vytvoriť si svoj vlastný názor.

    Teraz sa vraj snaží nahradiť výpadok peňazí a nie je to ľahké, pretože všade je stále prítomný spomínaný strach a obavy. „Máme tu pomyselnú slobodu, ,islamizáciu Európy zvládneme‘, ale pri sedení so sponzormi je vždy prítomný strach. Strach po prvé z možného teroru z moslimskej strany a potom strach na poli biznisu,“ povedala Svoboda s tým, že mnohé české firmy sú prepojené s nemeckou ekonomikou a boja sa, že keby sa podieľali na takomto projekte, poškodilo by to ich podnikanie. „Stačí si prečítať noviny, moslimská populácia je teraz v Nemecku takmer päť miliónov,“ dodala.

    „Migrácia sa predsa ešte neskončila. A kedy sa skončí? Keby to EÚ brala na ľahkú váhu, tak by nechala hovoriť veci pravdivo. Neumlčovala by ľudí postihmi a neinvestovala by toľko prostriedkov do pozitívnej propagandy,“ povedala s tým, že keď sa človek pozrie na základné fakty o islame, uvidí, že sú tam niektoré veci, ktoré náš systém nepripúšťa. „A chcieť, aby ich prispôsobili nám, je priamy zásah do ich slobôd,“ pripomenula.

    Scenáristka je podľa svojich slov sklamaná, čo všetko okolo natočenia filmu musí riešiť. „Je to aktuálny pohľad V4, ktorý možno napovie aj iným štátom, kde sa nachádzame a prečo. Hovorím si, že keby som urobila film, kde Mohamed pomáha babičke prejsť cez priechod pre chodcov a všetko je krásne, tak by som takéto problémy nemala,“ podotkla s tým, že už by mohli začať točiť, ale bez štátnej pomoci či bez televízií to bude ťažké.

    Celý rozhovor nájdete na webe Info.cz.

    autor: nab

    - Reklama -