Soros sa sťahuje, Orbán sa raduje. Nasledujúca zastávka Berlín

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Doma nikto nie je prorokom, mohol by si hovoriť americký filantrop maďarského pôvodu George Soros v súvislosti s problémami, ktoré mala v Maďarsku jeho organizácia Open Society Foundations. Žiadnej inej krajine nebol on a jeho spolupracovníci takým tŕňom v oku ako práve jeho rodnej zemi, odkiaľ utiekol pred komunistami do Spojených štátov. Tam získal závratné bohatstvo a upozornil na seba napríklad v roku 1992, keď svojimi špekuláciami zarobil miliardy na britskej libre.

    V uplynulých mesiacoch Orbánova vláda avizovala, že chce sprísniť podmienky pre mimovládne neziskové organizácie, ktoré získavajú peniaze zo zahraničia a presadzujú liberálnu prisťahovaleckú politiku, čo je práve prípad Sorosa a jeho nadácie. Vo svojom utorkovom vyhlásení jej vedenie potvrdilo dohady z ostatných týždňov a informovalo, že sa sťahuje preč z Budapešti. Budúcou destináciou Open Society Foundations tak bude hlavné mesto Nemecka Berlín.

     

     

    Zdroj: Twitter/Open Society

    V Nemecku sa vzhľadom na liberálnu prisťahovaleckú politiku dočká nadácia vľúdnejšieho prijatia. „Maďarská vláda absolútne znevážila našu prácu. Pri potláčaní občianskej spoločnosti s cieľom dosiahnuť politický zisk používa stratégiu, ktorá v histórii existencie Európskej únie nemá obdobu,“ uviedol prezident nadácie Patrick Gaspard. Orbánova vláda medzitým plní svoje predvolebné sľuby a chystá reštriktívne opatrenia voči mimovládnym neziskovým organizáciám.

    Už v rámci kampane Orbánova vláda nijako neskrývala, že jedným z hlavných tém je práve Soros a jeho aktivity v krajine. Teraz prichádzajú na rad konkrétne kroky, ktoré nepotešia nielen mimovládne neziskové organizácie, ale ani samotnú Európsku úniu. Brusel dlhodobo kritizuje negatívny vzťah Budapešti k „občianskej spoločnosti“ a pred niekoľkými týždňami sa dokonca v Európskom parlamente prerokúvala správa, ktorá okrem iného rieši aj údajné potláčanie nezávislosti médií v krajine.

    Sorosova budapeštianska pobočka sa síce sťahuje do Berlína, ale ako vyplýva z jej vyhlásenia, svojich aktivít v Maďarsku sa úplne nevzdáva. „Aj naďalej budeme podporovať občiansku spoločnosť v krajine v otázkach, ako sú ľudské práva, sloboda médií, transparentnosť, vzdelávanie či zdravotná starostlivosť. Všetkými dostupnými prostriedkami sa budeme snažiť, aby sme chránili základné ľudské práva, ktoré sú v súčasnej situácii v krajine ohrozené.“

    - Reklama -