Potopí Kiska svojou stranou dnešnú opozíciu? Toto nám povedali Sulík, Kollár, Matovič alebo Uhrík

    0
    Prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Prezident SR Andrej Kiska oznámil v utorok, že nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách, pričom dodal, že na jeho rozhodnutie vplývalo viacero okolností. Ako vyplýva z jeho vyjadrení, z politiky sa úplne stiahnuť neplánuje.

    „Nikdy som sa netajil tým, že rodinný život je pre mňa veľmi dôležitý,“ povedal Kiska s dôvetkom, že vlaňajšie udalosti mu pripomenuli, že čas strávený s rodinou je nenahraditeľný a netreba ju odsúvať na vedľajšiu koľaj. Pripustil, že pri výkone svojho mandátu išiel niekedy aj na hranu svojich právomocí. Ako príklad uviedol rozhodovanie o menovaní sudcov Ústavného súdu SR či svoje konanie pri nedávnej rekonštrukcii vlády.

    Kiska chce o svojej budúcnosti informovať po komunálnych voľbách. „Na začiatok novej, lepšej éry nestačí iba zmena vlády. Slovensko potrebuje aj zmenu vládnutia. Cítim osobnú zodpovednosť za to, aby som takejto zmene pomohol. Politický zápas, ktorý som začal v roku 2014, nepovažujem za skončený. Budem premýšľať, ako čo najlepšie využiť dôveru ľudí. Aby som pomohol spojiť tých, ktorí sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne aj slušne. Viac o týchto plánoch vám poviem po komunálnych voľbách v tomto roku,“ ukončil svoj prejav Andrej Kiska. Viac sme o tom písali TU.

    Hlina: Premiér Kiska môže byť riešením pre dnešnú zložitú situáciu

    Predseda KDH Alojz Hlina si myslí, že Andrej Kiska má na to, aby bol budúcim premiérom. „Richard Sulík premiérom Slovenska nebude. Nie že by som mu to neprial, ale zdá sa, že je to fakt. Premiérom po voľbách sa stáva predseda najsilnejšej strany alebo ten, kto dokáže zložiť väčšinu. Budúci výkonný politik Andrej Kiska môže byť jedno aj druhé. Premiér Kiska môže byť asi aj riešením pre dnešnú zložitú situáciu, minimálne to stojí za zodpovednú diskusiu,“ napísal v komentári pre Hospodárske noviny Hlina.

    „Ak by Kiska dokázal spojiť progresívcov a Spolu tým, že by bol ich predsedom, Slovensko môže vyjsť z pasce politologického šialenstva, v ktorej sme sa teraz ocitli. Spojená nová strana Kisku by ani nemusela byť percentuálnym víťazom volieb. Andrej Kiska by mal potenciál spojiť do vlády ako-tak normálne strany. Silná Kiskova strana by ´znormalizovala´ percentá SaS a OĽaNO. Odstavila by exotov zo Sme rodina a ĽSNS,“ dodal šéf kresťanských demokratov.

    Podľa Hlinu by vláda KDH, SaS a OĽaNO spolu s Kiskovou stranou (respektíve Progresívnym Slovenskom a Spolu) mala „predpoklady pohnúť s našou krajinou“.

    „Kiska má len jednu možnosť; ako bývalý prezident môže ísť do politiky len s ambíciou byť premiérom,“ uzavrel Alojz Hlina.

    Číž: Bude čeliť otázkam na jeho zásadné porušenie zákonov

    Miroslav Číž ako podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD pripomína z hľadiska budúcnosti Andreja Kisku rokovanie parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

    „Ukazuje sa, že pán Kiska v súvislosti s kandidatúrou a organizáciou volebnej kampane na prezidenta zásadným spôsobom porušil a nie v malom rozsahu právny poriadok Slovenskej republiky. Ide o to, dokedy budeme mediálne a spoločensky na jednej strane absolutizovať zodpovednosť a na druhej strane si nevšímať právne porušenia? Pokiaľ by sa mal Kiska politicky angažovať, tak bude musieť pravidelne čeliť otázkam na jeho zásadné porušenie zákonov. To asi nie je príjemné a sú to aj jeho vlastné limity. Je na ňom, ako sa s tým vyrovná,“ uviedol.

    Smerácky poslanec nesúhlasí s vyjadrením Hlinu, že ak by Kiska dokázal spojiť progresívcov a Spolu tým, že by bol ich predsedom, Slovensko môže vyjsť z pasce politologického šialenstva. „Jednu z foriem politologického šialenstva pán prezident priamo organizoval. Dokonca sa snaží vyviňovať zo svojich krokov. Faktom ale je, že jeho kroky dospeli do stavu, keď je spoločnosť dramaticky rozdelená, pričom sa rozdrobuje aj politická scéna, čo neveští ani do budúcna nič pozitívne. Stabilita je jeden z najzákladnejších momentov dobre fungujúceho demokratizmu. Nestabilný štát nemôže fungovať nikde,“ uzavrel Miroslav Číž.

    Paška hovorí o vyhodnocovaní možností

    Podpredseda SNS Jaroslav Paška si myslí, že nie je na mieste o Kiskovej budúcnosti špekulovať. „Na to, ako sa rozhodne ostať vplývať na politiku, má ešte dosť času. Som presvedčený o tom, že bude postupne vyhodnocovať možnosti, ktoré sú k dispozícii z hľadiska pôsobenia v politike. Podľa toho, aké bude mať preferencie vo vzťahu k verejnému životu, sa rozhodne, koľko času bude venovať politike ďalej, aby tie predstavy, ktoré zadefinoval, mohol prenášať do politického sveta. Možností je veľmi veľa,“ povedal Paška.

    Podľa Pašku je stranícka angažovanosť Kisku nevyhnutá, ak by sa mal stať premiérom. „Musel by okrem strany vytvoriť okolo seba skupinu ľudí, ktorí by mali nielen politické ciele, ale ktorí by vedeli deklarovať aj odborné schopnosti tieto ciele napĺňať. Toto je organizačne dlhšia práca a Kiska by sa do toho musel pustiť čím skôr,“ dodal národniar.

    Pokiaľ ide o založenie politickej strany, predseda parlamentu Andrej Danko verí, že voliči SaS, OĽaNO a Sme rodina budú mať konečne rozumnú alternatívu na voľbu. Dankovo stanovisko sprostredkoval novinárom jeho hovorca Tomáš Kostelník.

    Danko však priznal, že otázka zakladania politickej strany Kiskom nie je potvrdená, „ale politické ambície sa dajú tak trochu vytušiť z toho, čo pán prezident povedal“.

    Strohý Sulík

    Predseda najsilnejšej opozičnej strany Richard Sulík na otázky, ako vidí Kiskovu budúcnosť a či bude znamenať prípadné riziko pre SaS, ak Kiska založí alebo vstúpi do nejakej strany, reagoval iba stroho slovami: „Tak to netuším.“

    Sulík nechcel komentovať ani slová Alojza Hlinu, že podľa neho nebude budúci premiér. „Hlinu komentovať nebudem. Nemá to zmysel,“ dodal.

    Matovič pripomína Kiskove slová

    Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič pred možnosťou vstupu Kisku do parlamentnej politiky pripomína jeho dávnejšie slová. „Neviem, ako sa to presne skončí, ale Andrej Kiska dal verejné vyhlásenie, že nebude zakladať politickú stranu a ani nebude kandidovať v parlamentných voľbách. Sám som zvedavý, myslím si, že je najlepšie počkať pol roka a uvidíme,“ myslí si Igor Matovič.

    Ak by však Kiska napokon išiel do parlamentných volieb, či už s novou stranou, alebo by do nejakej vstúpil, tak by sa Matovič neobával, že by k sebe pritiahol voličov OĽaNO. „Oslovil by iných voličov, ale ako hovorím, keď raz sľúbil, že nebude kandidovať v parlamentných voľbách, tak je v pasci. Myslím si, že jeho podpora bude trochu iná a nie, že by priamo kandidoval či zakladal politickú stranu,“ uzavrel Matovič.

    Kollár: Vstúpi do Progresívneho Slovenska. Hlina nech sa stará o KDH

    Predseda Sme rodiny Boris Kollár vidí Kiskovu budúcnosť vo vstupe do Progresívneho Slovenska. „Myslím si, že ráta s tým, že bude ďalej aktívny v politike. Je však ťažké dnes povedať, či vstúpi do nového politického subjektu, alebo to bude Progresívne Slovensko. Osobne si myslím, že vstúpi do Progresívneho Slovenska. To je však iba môj subjektívny odhad,“ povedal Kollár, ktorý zároveň pripomenul, že Sme rodina predstaví svojho kandidáta na prezidenta do konca mája.

    Kollár ale nesúhlasí s tvrdeniami Alojza Hlinu, že by silná Kiskova strana odstavila Sme rodina a ĽSNS. „Pánovi Hlinovi by som odporučil, aby sa staral o KDH a aby sa vôbec dostali do parlamentu. Nech nechá politologické úvahy na odborníkov,“ dodal.

    Uhrík: Hlinova podpora svedčí o tom, že je vo svojom presvedčení liberál

    Milan Uhrík z ĽSNS hovorí, že sú v strane radi, že Kiska nebude opätovne kandidovať. „Čo sa týka Kiskovej budúcnosti v politike, tak mi to pripadá, ako keby si nechal otvorené zadné dvierka pre prípad, že by sa náhodou chcel angažovať. Necháme sa prekvapiť. My sme pripravení ísť do politického boja a ukázať všetkých ľuďom, že ľudia ako pán prezident Kiska nemajú čo ponúknuť pre Slovensko,“ uviedol.

    Poslanec Kotlebovej strany sa však tiež pripája s Borisom Kollárom s kritikou na vyjadrenia Alojza Hlinu. „To, že pán Hlina takto podporuje pána Kisku, svedčí iba o tom, že je vo svojom vnútornom presvedčení skutočne liberál. Vyhovuje mu liberálna politika, snaží sa vychádzať s liberálmi a namiesto presadzovania kresťanských tradičných hodnôt sa zaoberá len tým, ako vytvárať koalície s liberálmi. Z úst pána Hlinu ma preto vôbec neprekvapuje, že jeho prvoradým snom a zámerom je to, aby liberáli uspeli a aby sa im darilo,“ uzavrel Uhrík.

    - Reklama -