Hrozí nám medzinárodná blamáž? Konanie slovenských orgánov v citlivom prípade riešia už aj v zámorí

    0
    Na snímke vľavo detská ombudsmanka Viera Tomanová a Poslankyňa SaS Natália Blahová (Autor: TASR)

    V polovici januára sme boli svedkami vzájomného obviňovania medzi detskou ombudsmankou Vierou Tomanovou a poslankyňou SaS Natáliou Blahovou. Úrad komisára pre deti vtedy obvinil Blahovú, že sa 12. januára pokúsila o nezákonný výkon rozhodnutia. Udalosť sa stala na pôde základnej školy v Jakubove v okrese Malacky. Poslankyňa Blahová sprevádzala matku maloletej na pôdu školy spolu s údajnou sociálnou pracovníčkou a dvoma údajnými šoférmi. Podľa ich tvrdení prišli odobrať maloletú z rúk otca.

    Údajná sociálna pracovníčka sa podľa správy Tomanovej fyzicky snažila viackrát odobrať dieťa od otca. Keď sa otec ohradil a bránil svoju dcéru, spýtal sa, či ide o výkon súdneho rozhodnutia. Na túto otázku neodpovedali, odvolávali sa na „papier“ a tvrdili, že prišli odobrať maloletú jej otcovi.

    Na naliehanie maloletej a jej krik ju otec zobral von zo školy a chcel ju odviezť domov. Pri odchode zo školy sa do incidentu zapojil aj starý otec maloletej, inak starosta obce. Z videa, ktoré Parlamentné listy vtedy zverejnili, je vidieť, ako do seba sácajú údajní šoféri, ktorí mali prísť s poslankyňou spolu so starým otcom maloletej. Nakoniec sa aj samotná poslankyňa Blahová postavila pred auto otca s dieťaťom a bránila vozidlu odísť.

    Poslankyňa strany Sloboda a Solidarita však tvrdenie, že by uniesla dieťa, odmietla a povedala, že iba pomáhala nešťastnej matke domôcť sa spravodlivosti a naplniť súdne rozhodnutie, podľa ktorého mala matka stráviť víkend so svojou dcérou.

    „Otec, ktorý sa odmietol tomuto súdnemu rozhodnutiu podriadiť a dcéru odovzdať, vyvolal nechutný a najmä poľutovaniahodný konflikt, a to priamo pred očami maloletej. Matka mala skúsenosť s agresivitou otca a starého otca, ktorý je starostom obce Jakubov, preto si pozvala ako morálnu podporu poslankyňu Blahovú. Policajti situáciu na mieste nedokázali riešiť. Matka podala v tejto súvislosti trestné oznámenie na otca a starého otca maloletej za zadržiavanie dieťaťa a absolútne odopieranie styku s matkou,“ uviedla Blahová.

    Zaujímavosťou prípadu je podľa Blahovej to, že matka dieťaťa je z Ekvádoru a obaja rodičia sa rozišli už v tejto krajine, pričom vznikla dohoda, že dieťa ostáva v krajine s matkou a otec sa vráti na Slovensko. Od roku 2015 tam dieťa s matkou žilo, pričom prišlo aj na mesačné prázdniny na Slovensko. „Otec sa však minulý rok rozhodol, keď bolo dieťa u neho na prázdninách, že ho neodovzdá späť matke. Súd s tým nesúhlasil a v tomto prípade potom nastala patová situácia, pretože sa bráni matke styku s dieťaťom,“ poukázala poslankyňa SaS. Viac sme o tom písali TU a TU.

    Medzinárodná blamáž?

    Celý problém sa nakoniec po niekoľkých mesiacoch dostal aj na pôdu ekvádorského parlamentu. V stredu 16. mája 2018 o tom podľa denníka El Telégrafo rokoval ekvádorsky parlament, ktorý zaviazal ministerku spravodlivosti a obmudsmanku, aby riešili vážnu situáciu, ktorú spôsobili slovenské orgány.

    Upozornila na to opozičná poslankyňa Natália Blahová. „Malá Izabela, ktorá sa narodila v Ekvádore, je protiprávne v rozpore so súdnymi rozhodnutiami unesená na Slovensku svojím otcom. Traumatická situácia trvá už rok. Len preto, že na Slovensku panuje nevymožiteľnosť práva,“ napísala na sociálnej sieti Blahová.

    „Medzinárodná blamáž. Obrovská medzinárodná hanba! Čakajme diplomatickú nótu. V Ekvádore nechápu,“ dodala.

    Tomanová: Žiadna medzinárodná blamáž, pokiaľ ja budem hájiť najlepší záujem dieťaťa

    Detská ombudsmanka Viera Tomanová nerozumie postupu ekvádorského parlamentu. „Čudujem sa, že tento prípad rieši ekvádorský parlament, pretože riešenie problémov detí a ich najlepšieho záujmu nemôžu riešiť politici, lebo tí si robia vždy svoje PR. Je potrebné, aby to riešili odborníci a súdy. Ako môže ekvádorský parlament zaviazať ich ombudsmanku, ktorá by mala byť nezávislá?“ pýta sa Tomanová.

    „Medzinárodný dohovor o právach dieťaťa zaväzuje Slovenskú republiku konať v najlepšom záujme dieťaťa. Bola prijatá sťažnosť vo veci malej Izabely na ďalšie konanie ústavného súdu, pričom ten rozhodol odložiť vykonateľnosť uznesenia Okresného súdu BA I a uznesenia Krajského súdu v Bratislave. Pokiaľ ja budem hájiť najlepší záujem dieťaťa, tak tu nemôže byť žiadna medzinárodná blamáž,“ uzavrela komisárka pre deti.

    Blahová: Sme v patovej situácii

    S vyjadreniami Tomanovej však nesúhlasí Blahová. „Samozrejme, že ekvádorsky parlament môže zaviazať svoju obmudsmanku, aby celý prípad riešila. Aj slovenský obmudsman sa zodpovedá parlamentu,“ reagovala pre Parlamentné listy poslankyňa.

    Blahová zároveň pripomína rozhodnutia súdov na krajskej a okresnej úrovni. „Nad dieťaťom bolo nariadené návratové konanie. To znamená, že všetky ďalšie spory sa majú riešiť pod jurisdikciou Ekvádoru a do pätnástich dní od rozhodnutia súdu sa malo dieťa vrátiť domov. Matka už rok čaká na to, kým jej otec vydá dieťa. Zadržiava ho protiprávne a napriek rozhodnutiu súdov sa koná voči otcovi trestné stíhanie za marenie výkonu úradného rozhodnutia. Všetko právo je na strane matky a dieťa sa malo už dávno vrátiť do Ekvádoru. Nikto však ani starosta obce Jakubov, ani riaditeľka školy, kde chodí maloletá, nerešpektuje nariadenie súdov. Sme v patovej situácii,“ uzavrela Blahová s tým, že celý čas matka dieťaťa čaká na Slovensku.

    - Reklama -