Pápež viní biskupov z Čile z ničenia dôkazov o sexuálnych zločinoch v cirkvi

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    V desaťstranovej kritickej správe, ktorú čilskí biskupi dostali počas prebiehajúcej návštevy vo Vatikáne, pápež František píše, že celá čilská cirkevná hierarchia je kolektívne zodpovedná za “vážne chyby” pri riešení prípadov zneužívania a následnej straty dôveryhodnosti cirkvi v Čile.

    Dokument, o ktorom informovala čilská televízia T13 a jeho autentickosť potvrdili v piatok aj vatikánske zdroje, je dôkazom rastúceho tlaku na čilských biskupov, aby odstúpili. Pápež im totiž na stretnutiach vo Vatikáne údajne povedal, že “nikto sa nemôže z problému vyvliecť a hodiť ho na plecia niekoho iného”.

    Agentúra AP dodala, že čilskí biskupi by mali o konzultáciách s pápežom informovať v piatok na tlačovej konferencii v Ríme.

    Dokument i návšteva čilských biskupov vo Vatikáne sa týka kauzy čilského kňaza Fernanda Karadimu, ktorého Vatikán v roku 2011 uznal za vinného z desaťročia trvajúceho sexuálneho a psychického zneužívania mladistvých. 

    Karadimove obete sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im ale neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Vatikán následne Karadimovi zakázal činnosť.

    Sexuálny škandál výrazne poškodil obraz cirkvi v kedysi tradične katolíckom Čile. Mal negatívny vplyv aj pápežovu povesť, pretože počas januárovej návštevy Čile sa zastával biskupov obviňovaných z toho, že kryli sexuálny škandál. Pápež neskôr tento svoj postoj prehodnotil. Následne do Čile vyslal arcibiskupa Charlesa Sciclunu, aby sa stretol s obeťami zneužívania a ďalšími veriacimi.

    - Reklama -