Organizácia islamskej spolupráce žiada vyslať mierové sily na pomoc Palestínčanom

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Vyplýva to zo záverečného komuniké OIC, o ktorom informovala v sobotu agentúra DPA. Ďalšie podrobnosti o spomínaných mierových silách OIC neposkytla.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na summite tvrdo odsúdil izraelskú “brutalitu” použitú proti Palestínčanom a prirovnal postup Izraela k metódam, ktoré používali nacisti v Európe počas druhej svetovej vojny.

    Vo svojom záverečnom vyhlásení OIC taktiež uviedla, že rozhodnutie Spojených štátov premiestniť americké veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema “iba podporilo izraelskú vládu v jej bezohľadnom správaní voči civilnému palestínskemu obyvateľstvu”.

    Krátko pred summitom zvolalo Turecko v hlavnom meste veľkú demonštráciu na podporu Palestínčanov. Turecká štátna stanica TRT priniesla informáciu, že zhromaždenia sa zúčastnili stovky tisíc ľudí.

    Približne 60 mŕtvych a vyše 2700 zranených hlásili z pásma Gazy po zásahu izraelských síl počas pondelkového masového protestu pri hraniciach tohto palestínskeho územia. Izrael obvinenia z neprimeraných zákrokov voči protestujúcim Palestínčanom odmieta a tvrdí, že pod zásterkou protestov sa militanti z hnutia Hamas pokúšajú prelomiť izraelské hranice.

    - Reklama -