Samit medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou sa uskutoční. I napriek napätiu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Myslíme si, že je 99,9-percentná šanca, že severokórejsko-americký summit sa uskutoční tak, ako je naplánovaný,” citovala Čchung Ui-jonga agentúra Jonhap. “Ale my sa pripravujeme na mnoho rôznych možností,” vyjadril sa poradca pred novinármi.

    Historické stretnutie Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom sa očakáva 12. júna v Singapure.

    Severná Kórea začala tento mesiac opäť ostrejšie kritizovať Soul i Washington v súvislosti s ich spoločným vojenským cvičením. Pchjongjang pohrozil, že zváži konanie historicky prvého summitu so Spojenými štátmi, a pozastavil tiež dialóg na vysokej úrovni s Južnou Kóreou.

    Na otázku ohľadne čoraz útočnejšej rétoriky zo strany Severnej Kórey poradca juhokórejského prezidenta odpovedal, že Soul “sa snaží pochopiť situáciu z pohľadu Severu”. Vyjadril tiež očakávanie, že Mun povedie s Trumpom vo Washingtone “úprimné rozhovory o tom, ako dosiahnuť, aby bol severokórejsko-americký summit úspešný, ako priniesť významné dohody a ako ich najlepšie implementovať”.

    Čchung zároveň odmietol tvrdenia v aktuálnom článku denníka New York Times, že Trump začal zvažovať, či sa oplatí pokračovať v prípravách na stretnutie s vodcom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) vzhľadom na súvisiace riziká.

    - Reklama -