Nie sme zvyknutí na moslimské menšiny. Títo ľudia sú pre nás nečitateľní, tvrdí český herec Dvořák

    0
    Herec Jan Dvořák (Autor: David Hora)

    Ako vnímate migráciu? Zvládne podľa vás Európa tento problém?

    Mám pocit, že sa v tomto smere trochu pritvrdzuje. Napríklad vo Francúzsku začali byť v týchto veciach prísnejší. A páči sa mi práve náš prezident Zeman, že jasne dokáže povedať, že my tu migrantov nechceme. Hovorí za zdrvujúcu väčšinu ľudí a povie to bez vytáčok a jasne ako prezident za svoju krajinu.

    Viete, tu ani počas minulého režimu veľmi neboli moslimské menšiny. Rozhodne to tu nikdy nebolo ako napríklad v Nemecku. Takže na to nie sme zvyknutí. Títo ľudia, dajme tomu, zo Sýrie alebo z Turecka nie sú pre nás čitateľní. A to nám predsa nikto nemôže mať za zlé, keď vidíme, čo sa teraz deje práve napríklad v tom Nemecku, že k nim máme nedôveru.

    A propaganda, ktorá nám to bude vysvetľovať ako hlupákom, že je to v poriadku, že je to obohatenie? Tak to už azda vidí každý, že to je nezmysel.

    Mnohí ľudia stále označujú Rusko za veľkú hrozbu. Ako vnímate dnešné Rusko?

    No, hrozba sa vždy dá z niečoho urobiť, a to veľmi ľahko. Ale ja tú hrozbu necítim. Sú to jednoducho dva svety – ten západný, euroamerický, a ten ruský. A to, že pán prezident Putin Rusko drží, dá sa povedať, svojou osobnosťou, tak to je v poriadku. Možno bude problém, keď jedného dňa namiesto neho nastúpi niekto iný. Ale on zatiaľ to Rusko dáva „dohromady“.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    autor: David Hora

    - Reklama -