Voľby v Slovinsku vyhrala protimigračná strana expremiéra Janšu

    0
    V popredí Janez Janša, slovinský premiér. Foto: TASR

    Štátna volebná komisia po sčítaní približne 90 percent odovzdaných hlasov oznámila, že za SDS hlasovalo 25 percent zúčastnených voličov. Na druhom mieste sa ocitla doteraz mimoparlamentná a “protisystémová” strana Kandidátka Marjana Šareca (LMŠ) s priblbižne 12 percentami.

    Na treťom mieste skončila s necelými desiatimi percentami strana Sociálni demokrati (SD), zatiaľ čo Strana moderného stredu (SMC) odchádzajúceho premiéra Mira Cerara a strana Ľavica dostali okolo deväť percent hlasov. Účasť na voľbách dosiahla približne 50 percent.

    Slovinsko na základe takýchto výsledkov bude musieť mať koaličnú vládu a tá sa podľa analytikov bude rodiť ťažko – LMŠ už avizovala, že do vládnej koalície so SDS nepôjde.

    Líder SDS Janša v reakcii na výsledok exit polls podľa agentúry STA sľúbil, že vláda pod vedením SDS sa bude usilovať o Slovinsko, ktoré “bude domovom pre každého, Slovinsko, ktoré bude bezpečné, s riadnymi verejnými službami a kde majú všetci rovnaké podmienky”. 

    Dôvodom predčasných volieb bola marcová demisia predsedu slovinskej vlády Mira Cerara, ktorý odstúpil z funkcie niekoľko hodín po tom, ako tamojší najvyšší súd anuloval výsledky vlaňajšieho referenda o kľúčovom železničnom projekte.

    Slovinský najvyšší súd rozhodol, že vládna podpora daného projektu počas kampane pred referendom bola jednostranná a mohla ovplyvniť výsledok plebiscitu.

    V septembrovom referende voliči odobrili plán vlády na výstavbu 27-kilometrového úseku železnice medzi pobrežným mestom Koper a významným dopravným uzlom Divača neďaleko talianskych hraníc v hodnote jednej miliardy eur. Išlo o najväčší investičný program Cerarovej vlády.

    - Reklama -