Zostavením novej vlády v Taliansku bol poverený bývalý vysokopostavený bankár

    0
    Carlo Cottarelli (Autor: TASR)

    Prezident Sergio Mattarela oficiálne udelil bývalému vysokopostavenému činiteľovi Medzinárodného menového fondu (MMF) i talianskej centrálnej banky mandát na zostavenie dočasnej vlády, ktorá by krajinu doviedla k novým voľbám. K udeleniu mandátu došlo po zhruba hodinovej konzultácii.

    Dezignovaný taliansky premiér podľa agentúry AP uviedol, že v prípade, ak sa mu nepodarí vyhrať v hlasovaniach o dôvere, sa voľby uskutočnia po auguste.

    Dezignovaný premiér Giuseppe Conte predtým po štyroch dňoch vrátil prezidentovi mandát na sformovanie kabinetu, ktorý chceli vytvoriť protiimigračná Liga Severu (LN) a protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S). Jeho rozhodnutie zrejme súvisí s nesúhlasom prezidenta, aby sa ministrom financií stal euroskeptik Paolo Savona.

    Šéf LN Matteo Salvini následne v nedeľu večer deklaroval koniec snáh o zostavenie novej vlády s M5S. Líder M5S Luigi Di Maio obvinil zo stroskotania tvorby novej vlády Mattarellu a “finančnú loby”. V rozhovore pre verejnoprávnu televíziu RAI dokonca žiadal začatie procesu odvolania prezidenta z funkcie.

    - Reklama -