Splnili by Fico či Žitňanská nové kritériá na ústavného sudcu? Nie je to vylúčené, vyhlásil minister Gál

    0
    Gábor Gál (Autor: TASR)

    Požiadavkou tiež je, aby boli všeobecne uznávanou osobnosťou v odbore práva a alternatívne musia mať aj niektorú z odborných právnických skúšok, pravidelne publikovať alebo prednášať a ovládať svetový jazyk. Na zmenu Ústavy SR bude minister potrebovať hlasy opozície, s ktorou sa chystá rokovať. Neúspech si nepripúšťa.

    Gál pripomenul, že voliť sa bude deväť z celkovo 13 sudcov Ústavného súdu SR, a to až na 12 rokov. “Preto je žiaduce, aby sme na tieto posty zvolili ľudí, ktorí majú v spoločnosti rešpekt a dôveryhodnosť. Tiež je dôležité, aby okrem odborného zázemia mali aj potrebnú morálnu a hodnotovú integritu,” vyhlásil na tlačovej konferencii. Za žiaduce označil aj to, aby kandidáti vyšli z volieb, ktoré budú maximálne otvorené.

    Dohoda sa nerodila ľahko

    Minister pripustil, že dohoda v koalícii sa nerodila ľahko a rýchlo. Osobne by si vedel predstaviť aj “šikovnejší materiál”, na taký vôľa nebola. Ide podľa neho o živý návrh, ktorý sa ešte môže zmeniť. Na rokovanie vlády ho chce posunúť v júli alebo auguste, v septembri do Národnej rady SR. Účinnosť plánuje 1. alebo 15. novembra, aby parlament stihol voľby kandidátov, ktorí majú dosluhujúcich ústavných sudcov nahradiť v polovici februára.

    Okrem novely Ústavy SR, Gál mení aj ďalšie štyri zákony. Medzi iným je na stole aj celkom nový statusový zákon Ústavného súdu. Opozícii ponúka alternatívu ohľadom požiadaviek na kandidátov. K formulácii v Ústave SR, že by malo ísť o všeobecne uznávané osobnosti v odbore práva, môže pribudnúť aj vysvetlenie vo vykonávacom zákone. To stanovuje povinnosť zložiť niektorú z odborných právnických skúšok, pravidelne desať rokov publikovať či prednášať alebo byť vedeckou alebo inou významnou osobnosťou v odbore práva a byť najmenej 15 rokov činný v právnickom povolaní. Na otázku, či by takéto kritériá splnil bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) alebo exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), Gál uviedol, že to nie je vylúčené.

    Dohady okolo veku

    K zvýšeniu kvóra potrebného na zvolenie kandidátov v parlamente na 90 hlasov, čo je odporúčanie Benátskej komisie a požiadavka opozície, Gál uviedol, že za súčasnej konštelácie v parlamente nie je reálne nájsť pre kandidátov ústavnú väčšinu. Ťažké bude podľa neho nájsť aj navrhovaných 76 hlasov.

    Návrh na zvýšenie vekového cenzu kandidátov na 45 rokov kritizovali niektorí predstavitelia z odbornej komunity. Obávajú sa, že podmienka vyradí z hry celú porevolučnú generáciu právnikov. Minister však vníma ako pozitívne, že kandidáti budú mať za sebou ďalších päť rokov právnickej praxe, ktorá je veľmi potrebná.

    Voľba kandidátov v parlamente by mala byť aj naďalej tajná. Ich návrhy by mali byť po novom odôvodnené a prílohou bude musieť byť aj motivačný list. Zmeny v rokovacom poriadku parlamentu majú zase docieliť, že na predstavení kandidátov na pôde ústavnoprávneho výboru sa bude môcť zúčastniť aj prezident SR alebo jeho zástupca. Materiály týkajúce sa voľby kandidátov bude Národná rada zverejňovať na internete, otázky kandidátom môže zasielať výboru aj verejnosť.

    Do legislatívneho balíka minister “pribalil” aj ďalšie zmeny. Obsahuje aj dlho diskutovaný automatický zánik sudcovskej funkcie po dosiahnutí určitého veku. Gál navrhuje hranicu 68 rokov, funkcia má sudcom zaniknúť na konci kalendárneho roka, v ktorom tento vek dosiahnu. Minister zavádza aj odvolateľnosť ústavných sudcov na základe disciplinárneho rozhodnutia Ústavného súdu.

    Danko návrh podporuje

    Líder koaličnej SNS a predseda Národnej rady SR Andrej Danko podporuje nové pravidlá voľby ústavných sudcov, ktoré predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Povedal to novinárom s tým, že tieto zmeny považuje za dostatočné.

    “Všetci, ktorí na Ústavnom súde pracujú, musia mať justičnú skúšku. Pripadá mi tiež prirodzené, že sa ideme baviť o nejakom veku. Šediny sú garancia aj múdrosti a fundovanosti v práve,” dodal Danko.

    - Reklama -