Nový film o Štefánikovi. Producent reaguje na kritiku saskárov

    0
    Milan Rastislav Štefánik (Autor: TASR)

    Liberáli na piatkovej (25.5.) tlačovej konferencii poukázali na to, že v prípade podpory prostredníctvom štyroch zmlúv s Audiovizuálnym fondom (AvF) a jednou s RTVS majú podozrenia na “reťazenie zmlúv” na jeden a ten istý projekt, a tým pádom na zneužitie štátnych dotácií. “O nič také nejde,” zdôraznil Stráňava.

    Vysvetľuje, že je to prirodzený etapový vývoj prípravy a realizácie filmu, kde je každá etapa kvôli prehľadnosti pokrytá osobitnou zmluvou, prechádza osobitnou komisiou a osobitne sa aj zúčtováva. “Najmä pri náročnejších projektoch je tak zabezpečená prehľadnosť vývoja a realizácie projektu v každej jeho fáze,” argumentuje producent filmového diela. Stráňava zareagoval aj na poznámku Kaščákovej, že zo schválenej sumy podpory pre film vo výške 1,8 milióna eur už filmári vyčerpali trištvrte milióna, no ešte sa nezačalo nakrúcať. “Áno, to je pravda, no na spresnenie treba dodať, že tieto finančné prostriedky a ďalších cca 320.000 eur od iných partnerov sú použité nielen na prípravu a prvú etapu nakrúcania, ale na prípravu celého projektu, čo reprezentuje približne 200 dní prípravy a 55 dní nakrúcania,“ vysvetlil a upozornil tiež na to, že ďalšia splátka z AvF aj z RTVS je prísne viazaná na stupeň rozpracovanosti diela.

    Odklad nakrúcania spôsobila podľa jeho slov nevyhnutná výmena na poste režiséra, stal sa ním Francúz Jérôme Cornuau. “Termíny posunu nakrúcania riešime v súčasnosti dodatkom zmluvy s RTVS. Termíny v zmluvách s Audiovizuálnym fondom zostávajú nezmenené,” dodal Stráňava.

    Producent poznamenáva, že o týchto skutočnostiach by sa Kačšáková dozvedela, ak by si počkala na odpovede na svoje žiadosti, ktoré poslala do RTVS a AvF, prípadne, ak by kontaktovala jeho samotného. Stráňava upozornil, že vyhlásenia liberálov a podozrenia bez preverenia skutočnosti poškodzujú nielen filmový projekt, ale aj spoločnosť, ktorá ho chce realizovať. “Napriek uvedenému som ochotný sa s poslankyňou Kaščákovou stretnúť a obhájiť projekt Generál v osobnom rokovaní,” uviedol producent.

    Poslanci SaS v piatok informovali, že v súvislosti s filmovým projektom Generál, ktorý mal byť spomienkou na Milana Rastislava Štefánika, podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia na subvenčný podvod. Zároveň žiadajú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú (Smer-SD) a ďalšie inštitúcie, aby urobili hĺbkovú kontrolu projektu Generál. SaS navyše predkladá do parlamentu zákon o Audiovizuálnom fonde a pripravuje iné systémové zmeny.

    - Reklama -