Kancelár Kurz sa chystá na predsedníctvo EÚ. Bruselu bude zrejme z jeho agendy poriadne horúco

    0
    Sebastian Kurz (Autor: TASR)

    Blížiace sa rakúske predsedníctvo riešila vláda na svojom zasadnutí. Hlavná téma je v prípade modro-tyrkysovej koalície jasná, a to migrácia, uvádza rakúsky denník Kurier. „Nielen minister vnútra, ale aj minister zodpovedný za agendu EÚ varujú pred novým prúdom utečencov cez Balkán. Minister vnútra uvádza stúpajúce čísla azylu v južnej Európe,“ píše Kurier a dodáva, že ho podporila aj ministerka zahraničia Kneisslová, ktorá vyslala prostredníctvom ORF podobné varovanie. Kancelár Sebastian Kurz vraj následne vyhlásil, že sa stredná Európa musí téme nelegálnej migrácie venovať.

    Článok rakúskeho denníka, o ktorom informuje webový časopis Argument, upozorňuje na skutočnosť, že sa do centra pozornosti vracia Kurzova obľúbená téma, ktorou je uzavretie balkánskej trasy. „Grécko zaznamenáva rastúce počty azylantov, 144 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, tento rok prišlo 18 000 migrantov. Ide predovšetkým o Pakistancov, ktorí prišli cez albánsku trasu,“ uviedol Kurz. Ak by počty aj naďalej rástli, potom by sa podľa kancelára a ministra vnútra museli uzavrieť rakúske hranice, rovnako ako v roku 2015. Ochrana hraníc by sa mala stať kľúčovou témou rakúskeho predsedníctva.

    Lenže denník Kurier prináša trochu iné fakty, než uvádza kancelár. V Rakúsku je podľa informácií denníka aktuálne o 40 % menej žiadostí o azyl než v minulom roku a čísla potvrdzujú mierne zvýšenie počtu prichádzajúcich cez Balkán. Kurz tvrdí, že zatiaľ nie je dôvod na paniku, ale čísla sú vysoké, a preto sa treba pripraviť. „Ani Kurz, ani Strache zatiaľ neuviedli, čo je ten kritický bod v prípade albánskej trasy,“ pripomenul rakúsky denník s tým, že vláda bude zároveň predstavovať svoj model minimálneho poistenia, ktorý sa vraj zaoberá znížením dávok pre utečencov.

    Celý text nájdete na webe Argument.

    autor: nab

    - Reklama -