Šliapli ste do …, smeje sa Rusko svetu v súvislosti s Babčenkom

    0
    Arkadij Babčenko (Autor: TASR)

    Web Českého rozhlasu iRozhlas.cz monitoruje reakcie ruských médií v článku s titulkom Svetový smútok šliapol do h*vna. Ruská tlač kritizuje zinscenovanú vraždu Babčenka. Podľa českého verejnoprávneho média vyvoláva predstieraná vražda opozičného novinára v ruských médiách zmiešané reakcie. Všíma si, že frankofónna verzia ruskej televíznej stanice Russia Today na svojom webe správu uviedla sarkastickým titulkom Elvis žije. Vulgárny titulok svojho článku potom web Českého rozhlasu prevzal z nadpisu, ktorým správu uviedol denník Moskovskij komsomolec.

    Liberálne periodikum Vedomosti poukazuje na fakt, že Kyjevom režírovaná akcia môže ďalej podkopať autoritu médií. „Po predstavení takej úrovne bude ťažšie dôverovať nielen správam médií, ale aj oficiálnym potvrdeniam od prvých mužov štátu. V dlhodobej perspektíve to nielenže zabíja dôveru k ,potvrdeným‘ informáciám, ale stiera aj stenčujúcu sa hranicu medzi skutočnosťou a výmyslom,“ píšu Vedomosti.

    Tragédia sa podľa denníka premenila na detektívku so šťastným koncom. Autor podotýka, že z ruských najvyšších miest mohli len ťažko zaznieť iné slová ako tie o provokáciách zo strany Západu. „Krajina si už zvykla brať všetky nepríjemné situácie ako provokácie a lži spáchané nepriateľskými obliehateľmi,“ komentujú Vedomosti.

    „Je zlé, že kritickí novinári, politici a verejní činitelia sa naďalej nemôžu cítiť bezpečne, a to zjavne vrátane samotného Babčenka, ktorý utiekol z Ruska v zime 2017 v obave o život,“ pripomína denník trvajúce nebezpečenstvo, ktoré podľa neho opozičným novinárom v Rusku hrozí.

    Ako píše Rossijskaja gazeta, ukázalo sa, že akcia bola „inscenáciou ukrajinských špeciálnych služieb“. Podľa denníka si Babčenko postavil kariéru na očierňovaní svojej vlasti. Pripomína aj kauzu Novičok a „zázračné uzdravenie“ agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry.

    Novinár Arkadij Babčenko patrí k dlhoročným kritikom Vladimira Putina. Údajne bola jeho vražda plánovaná tesne pred konaním finále Ligy majstrov, ktoré sa odohralo v sobotu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Ukrajinská tajná služba SBU potom nafingovala Babčenkovu vraždu, aby vraj usvedčila ruských zadávateľov. SBU v spojení s prípadom zadržala jedného podozrivého. „Zistili sme, že na realizáciu tohto cynického plánu ruské špeciálne služby najali jedného občana Ukrajiny. Dostal za úlohu nájsť za peňažnú náhradu vykonávateľa niekoľkých teroristických útokov s množstvom obetí,“ povedal podľa webu iDnes.cz Vasyl Hrytsak, šéf SBU.

    „Provokácia a cirkus. Samozrejme, že okamžite obvinili Rusko bez toho, aby to vôbec prešetrili. Ukrajina zinscenovaním Babčenkovej smrti dala ruskej štátnej televízii obrovský darček,“ komentoval operáciu SBU na Twitteri ruský spravodajca britského denníka The Daily Telegraph Alec Luhn.

     

     

    Zdroj: Twitter / Alec Luhn

    autor: mak

    - Reklama -