Všetko sa rúca. A Angela Merkelová dostala strach

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    „Nemecko je znepokojené tým, ako sa oslabujú organizácie a konkrétne zmluvy, ktorých cieľom je podporovať medzinárodnú spoluprácu,“ konštatovala podľa agentúry Reuters v Berlíne Angela Merkelová, ktorá hovorila aj o postupnom strácaní priamych spomienok na druhú svetovú vojnu. „Ľudia, ktorí ju zažili, vymierajú a my tak strácame očitých svedkov tohto globálneho konfliktu,“ povedala nemecká kancelárka.

    „Z tejto hroznej skúsenosti sa naučili, že namiesto utápania sa v smútku je dôležitá snaha budovať vzájomné priateľstvá,“ vyhlásila Merkelová, ktorá sa ďalej vyjadrila k narastajúcemu vplyvu digitálnych technológií. „Tie menia svetovú ekonomiku spôsobom, ktorý možno porovnať azda len s Gutenbergovým vynálezom kníhtlače pred takmer 600 rokmi. Zmeny s tým spojené nemôžu prekonať jednotlivé štáty.“

     

     

    Zdroj: Twitter / Steffen Seibert

    Práve preto sú podľa Merkelovej dôležité medzinárodné dohody. „Bohužiaľ, práve v tejto fáze sú medzinárodné zmluvy a inštitúcie oslabované. Je to znepokojujúce, pretože súčasný svetový poriadok vychádza z našich skúseností, ktoré sme zažili v súvislosti s hroznými svetovými vojnami minulého storočia,“ vyhlásila Merkelová a zároveň varovala pred protekcionizmom, ktorý z jej pohľadu ohrozuje svetové trhy.

    Celý prejav Merkelovej sa týkal súčasného problematického rokovania medzi Európou a Spojenými štátmi vo veci Transatlantického obchodného a investičného partnerstva (TTIP), ku ktorému sa Trumpova administratíva, na rozdiel od tej Obamovej, stavia odmietavo. Nemecká kancelárka vyjadrila ľútosť nad nepriechodnými rozhovormi a zároveň vyjadrila ochotu Európy ďalej o týchto záležitostiach diskutovať.

    Súčasne však varovala pred konfrontačným prístupom, čím nepriamo kritizovala práve amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Radi budeme ďalej rokovať, ale nesmú nás tlačiť do kúta. Ja osobne stále dúfam, že Európska únia nebude musieť v dôsledku obchodných sporov so Spojenými štátmi zaviesť odvetné opatrenia,“ cituje Reuters kancelárku a dodáva, že Trump zaviedol 25 % sadzbu na dovoz ocele a 10 % sadzbu na dovoz hliníka. Európska únia dostala výnimku do 1. júna.

    - Reklama -