Šefčovič môže nahradiť Junckera. Bol by to obrovský úspech. Budeme za neho lobovať, hovoria smeráci. Prekvapivo sa pridáva aj SaS

    0
    Robert Fico, Jean-Claude Juncker a Maroš Šefčovič (Autor: TASR)

    Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič v pondelok v Bratislave pripustil, že má záujem stať sa volebným kandidátom európskej sociálnej demokracie na post predsedu exekutívy EÚ v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Šefčovič to potvrdil na Európskom jadrovom fóre v Bratislave po predošlom stretnutí so zástupcami sociálno-demokratických strán z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Bulharska. Budúci rok by tak chcel nahradiť vo funkcii Jeana-Clauda Junckera.

    Šefčovič priznal, že zvažuje, že by išiel do tohto súboja za región strednej a východnej Európy. Spresnil, že v pondelok dostal priamu ponuku od sociálnych demokratov z Českej republiky, čo podporili aj ich slovenskí partneri, priaznivé reakcie má aj od ďalších krajín strednej a východnej Európy.

    Šefčovič: Urobím maximum

    „Ide o dlhodobý proces. Momentálne sa vyjasňujú pravidlá, na základe akých procesov sa budú nominovať kandidáti, a potom v priebehu jesene sa zrejme na dvoch kongresoch uskutoční posúdenie kandidátov, ktorí predložia svoje vízie o EÚ,” opísal situáciu.

    „Určite sa budem uchádzať o podporu sociálno-demokratických strán vo všetkých krajinách EÚ a urobím maximum pre to, aby som využil tento proces a do témy budúceho pôsobenia Európskej komisie vniesol otázky, ktoré považujem za kľúčové pre úspešné fungovanie EÚ v budúcom desaťročí,” povedal slovenský eurokomisár, ktorý je služobne najstarším a najskúsenejším členom exekutívy EÚ.

    Aj generálny manažér Smeru Viktor Stromček potvrdil, že strana navrhne Šefčoviča ako kandidáta socialistov na pozíciu predsedu EK. Stromček ho označil za rešpektovaného viceprezidenta EK so silným postavením v rámci celej Európy. „Nie je preto prekvapením, že niektoré krajiny začínajú uvažovať nad jeho kandidatúrou na post šéfa celej EK. Osobne si myslím že by bola škoda nevyužiť jeho potenciál a skúsenosti,” doplnil.

    Raši: Je to dobrá správa pre Slovensko aj pre celú EÚ

    Podľa vicepremiéra pre investície a informatizáciu a podpredsedu Smeru-SD Richarda Rašiho je nominácia Šefčoviča dobrá správa pre Slovensko aj pre celú Európu. „Maroš Šefčovič je nielen vynikajúci diplomat, ale aj odborník a patrí k jedným z mála politikov, ktorí majú všetky odborné a ľudské predpoklady na to, aby Európsku komisiu dokázali viesť k prosperite pri vzájomnom konsenze medzi záujmami starých a nových členských krajín,” uviedol pre TASR Raši.

    Smer-SD podľa jeho slov podporí Šefčoviča, ak sa rozhodne kandidovať. „A verím, že aj celé Slovensko. Veď Slovák na čele EK by bola ďalšia mimoriadne prestížna pozícia pre diplomata z našej krásnej krajiny v strede Európy,” doplnil Raši.

    S Rašim súhlasí aj Juraj Blanár, ktorý si myslí, že Šefčovič má ako najvyššie postavený socialista v Európskej komisii najväčšie predpoklady, aby sa stal predsedom EK a zároveň lídrom eurosocialistov v budúcoročných eurovoľbách. „Dôležitý však bude výsledok v samotných voľbách, kde by sme sa mali uchádzať o víťazstvo, s čím by malo byť spojené aj získanie tohto dôležitého postu,” povedal.

    Blaha: Verím, že za neho budú všetci lobovať

    Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha hovorí o Šefčovičovi ako o dobrej voľbe. „Je to jeden z najvýznamnejších komisárov. Zároveň je jeden z najviac senior eurokomisárov. Má teda najviac skúseností, pričom celý svoj profesionálny život pôsobí v európskej agende. Navyše má za sebou veľké úspechy. Z tohto hľadiska je jeden z najlepších kandidátov a socialistický tábor nemá významnejšieho kandidáta,“ myslí si Blaha.

    Podľa Blahu je výhodou Šefčoviča, že dokáže spájať. „Nemá v sebe diverzifikujúci potenciál, čo sa nedá povedať o iných politikoch socialistického tábora. Myslím si preto, že môže mať veľké šance. Určite budeme za neho lobovať. Nielen, že je to odborník, ale je to aj kamarát. Bolo by pre Slovensko obrovským úspechom, keby sme dokázali získať takúto vysokú pozíciu. Verím, že budú za neho lobovať všetci naprieč slovenským politickým spektrom. Mohol by byť kompromisným riešením aj pre politikov zo stredopravých strán,“ dodal pre PL.sk smerák.

    Martin Klus: Pôjde o celoštátny záujem

    Prijateľný by Šefčovič bol napokon aj pre opozičnú stranu Sloboda a Solidarita. „Patrí medzi najskúsenejších komisárov a tým pádom je pochopiteľné, že ak má stredná a východná Európa konečne dostať post predsedu Európskej komisie, tak by mohol byť skutočne zaujímavým kandidátom a jedným z favoritov,“ hovorí Martin Klus, podpredseda výboru pre európske záležitosti a člen zahraničného výboru.

    „Pôjde o celoštátny záujem, takže očakávam, že by ho bola schopná a ochotná podporiť aj opozícia. Nemyslím si, že by sa od nás očakával aktívny lobing, ale keďže opozičné strany sú súčasťou Európskej ľudovej strany a Európskych konzervatívcov a reformistov, tak by záležalo na tom, ako by skončili voľby do Európskeho parlamentu. Ak by tieto politické platformy získali väčšinu, tak sa znižujú šance Maroša Šefčoviča na úspech. V roku 2014 fungoval princíp takzvaných spiztenkandidátov a Juncker sa stal predsedom, pretože Európska ľudová strana získala najviac mandádtov v EP,“ ozrejmil Klus s tým, že považuje za správne, že národné štáty teraz odmietajú spiztenkandidátov.

    - Reklama -