Trumpova facka Európe a podaná ruka Rusku: Nemecko si zúfa, Francúzsko poučuje. Netárajte, nás je viac, vyjadril sa Putin. A postoj Talianska?

    0
    Angela Merkelová (uprostred) sa rozpráva s Donaldom Trumpom (sediaci vpravo) počas neformálneho rokovania na summite G7 v Quebecu (Autor: TASR (fotografia Jescoa Denzela, ktorú poskytla nemecká spolková vláda))

    Tom Nichols sa na stránkach denníka USA Today zamýšľa nad dôsledkami, ktoré bude mať pre vzťahy medzi USA a zvyškom skupiny správanie amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Prezident Trump opustil summit predčasne, považujúc ho za ukončený. V skutočnosti summit stále trval, ale z jeho pohľadu sa už skončil, pretože z neho dokázal urobiť chaos v rekordnom čase,“ píše Nichols.

    Nichols vidí príčinu sváru v uvalení obchodných ciel na ekonomických partnerov USA. Považuje to za nevysvetliteľné a bizarné. „Zahral všetky hity imaginárnej americkej ublíženosti vrátane ,žijú na úkor Spojených štátov už celé desaťročia‘ a ,EÚ je voči Amerike brutálna‘,“ uvádza doslova Nichols. Nie je to podľa neho prvýkrát, čo došlo medzi tradičnými spojencami k nezhodám pre hospodárske záujmy.

    „Ale sťažovanie sa na neférovosť fungovania medzinárodnej komunity Trumpovi nestačilo, a tak nastavil latku ešte vyššie pomocou neuveriteľne hlúpej a politicky absurdnej myšlienky pozvať späť k rokovaciemu stolu aj Rusko. Potom urazil kanadského premiéra Justina Trudeaua na Twitteri a povedal, že nepodpíše záverečné komuniké,“ rozčuľuje sa Nichols. Rusko nebolo elitným klubom prizvané od marca 2014 v reakcii na obsadenie Krymu. Neskôr krajina vyjadrila presvedčenie, že nie je v jej záujme sa na podobných rokovaniach zúčastniť. Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že o možnosti návratu Ruska v súčasnosti ani neuvažuje.

    Prezident Trump opustil stretnutie G7 predčasne, aby na palube Air Force One odletel do Singapuru na prelomové stretnutie s Kim Čong-unom, vodcom Severnej Kórey. Na palube prezidentského lietadla začal páliť jeden tweet za druhým, väčšina sa venovala kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi. „Premiér Trudeau vystupoval počas nášho stretnutia mierne a vľúdne, aby potom na tlačovej konferencii povedal, že americké clá sú urážlivé a že sa ,nenechá ovládať‘. Veľmi úbohé a neúprimné. Naše clá sú odpoveďou na jeho 270-percentné clo na mliečne výrobky,“ nedával si servítku pred ústa Trump.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    V podobnom duchu sa niesol aj jeho predošlý tweet. Trump v ňom píše, že republikánskym poslancom odporučil nepodporovať komuniké, zatiaľ čo sa „pozrú“ na clá na automobily, ktoré zaplavujú americký trh.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    Nichols sa vracia aj k problému Ruska. Podľa neho Trump navrhuje, aby bohaté západné demokracie vzali „späť medzi seba“ nepriateľskú veľmoc, ktorá okupuje časť územia susednej krajiny. Na druhej strane Trump uvaľuje clá na svojich vlastných spojencov a zdôvodňuje to obavou o národnú bezpečnosť. „Putinov Kremeľ zmutoval na kleptokratickú diktatúru a dlho neplní požiadavky na privilégium spätného prijatia,“ pokračuje Nichols.

    Prečo teda Trump robí to, čo robí? Aj na túto otázku má komentátor Nichols odpoveď. „Zrejme ide o ďalšiu z radu samoľúbych reakcií prezidenta Trumpa na kritiku. Ostatní členovia G7 dali Trumpovi jasne najavo, že v tejto nezmyselnej obchodnej vojne nehodlajú robiť žiadne ústupky,“ domnieva sa Nichols. Podľa neho je Trumpovou reakciou na neústupnosť spojencov jednoduchý postup – ešte viac pritvrdiť. Nichols si myslí, že Trump chce Rusko späť v skupine G7 aj preto, že sa cíti v súčasnom zložení osamotený a nikto mu nerozumie. „Budúci americký prezident bude mať veľa práce s opravovaním vzťahov,“ uzatvára Tom Nichols.

    Trump však nebol na stretnutí úplne osamotený, jedného spojenca vo vzniknutej roztržke predsa len našiel. Bol ním novopečený taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorého do funkcie vymenovali pomocou hlasov dvoch protisystémových strán, ľavicového Hnutia piatich hviezd a pravicovej Ligy severu. Obe strany, ktoré v nedávnych talianskych voľbách zaznamenali v súčte nadpolovičný počet hlasov voličov, spája prísna imigračná politika a sklamanie z tradičných politikov. Conte by tak logicky mohol byť Trumpovi názorovo blízky, pretože sú obaja produktom rastúcej frustrácie obyčajného voliča.

    Giuseppe Conte vrazil klin do súdržnosti európskych lídrov, keď vyhlásil, že by bol tiež za obnovenie rozhovorov s Ruskom. Podľa Conteho je to vo všeobecnom záujme.

     

     

    Zdroj: Twitter / GiuseppeConte

    Reakcia Donalda Trumpa na seba nenechala dlho čakať. Trump oznámil, že sa chystá talianskeho premiéra pozvať do Washingtonu. Označil Conteho za „skvelého muža“ a zagratuloval talianskym voličom k ich voľbe. „Taliansky ľud sa trafil!“ napísal Donald Trump.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    Menšiu náklonnosť k prípadným rozhovorom s Ruskom prejavil predseda Európskej rady Donald Tusk. „Sedmička je šťastné číslo, aspoň v našej kultúre. Nechajme teda počet zúčastnených na tomto čísle,“ vyhlásil Tusk. Podľa neho je už aj tak v G7 dostatočne veľký názorový rozkol a s návratom Ruska by sa možnosť dohody ešte sťažila. Niektorí európski vodcovia však medzitým hľadajú k Rusku iné cesty. Napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron sa nedávno zúčastnil na ekonomickom fóre v Petrohrade.

    Ako píše server Politico, Donald Trump dokázal šokovať zvyšok G7 ešte raz – keď odmietol podpísať spoločné komuniké. Teda presnejšie, americký prezident ho najprv podpísal, aby neskôr svoj podpis odvolal. Podľa servera Politico môže toto Trumpovo správanie ochladiť vzťahy medzi Spojenými štátmi a ich spojencami nielen v Európe, ale aj za oceánom. Na druhej strane si však Politico všíma odlišné vplyvy, ktoré môže mať toto rozhodnutie pre Trumpa na jeho domácej pôde. Trumpovi voliči sú totiž známi tým, že súčasný systém medzinárodnej spolupráce sa im veľmi nepáči. Všeobecne možno povedať, že súhlasia s Trumpovým názorom, že USA na svojich spojencov doplácajú.

    Čo bolo obsahom uvedeného komuniké? Spoločný záväzok svetových veľmocí podieľať sa na rozvoji medzinárodného obchodu. Ďalším zámerom spoločného vyhlásenia má byť snaha pritvrdiť v postupe voči Iránu s cieľom zabrániť rozvoju jeho jadrového programu. V neposlednom rade dokument obsahoval úmysel pristupovať v diplomacii tvrdo aj práve k Rusku, ktoré Trumpovi na summite chýbalo.

    Aj ostatní svetoví politici prebrali Trumpov twitterový obyčaj a na túto sociálnu sieť premiestnili pokračovanie roztržky zo summitu. Hovorca nemeckej vlády umiestnil na Twitter nasledujúcu fotografiu, ktorá má ilustrovať napätie a nesúlad panujúce na schôdzke svetových lídrov. Snímka zachytáva situáciu v zákulisí medzi jednotlivými kolami rokovaní. Všetci na fotke vyzerajú rozrušene, len nemecká kancelárka Angela Merkelová má naštvaný a bojovný výraz. Americký prezident Donald Trump sedí oproti nej, ruky má skrížené v defenzívnom postoji. Aj on vyzerá, že k Merkelovej nechová žiadne výnimočné sympatie.

     

     

    Zdroj: Twitter / Steffen Seibert

    Spor medzi svetovými štátnikmi si všimlo aj Rádio Slobodná Európa. Opäť sa venuje Trumpovým výpadom na Twitteri voči osobe Justina Trudeaua a pripája vyjadrenie kancelárie kanadského premiéra, ktorá tvrdí, že premiér Trudeau nepovedal na summite G7 nič, čo by sa líšilo od vecí, ktoré povedal Donaldovi Trumpovi osobne, alebo od jeho predchádzajúcich verejných vyhlásení.

    Trumpova otočka vo veci spoločného komuniké rozčúlila zástupcov Nemecka a Francúzska. „Za niekoľko sekúnd môžete zničiť cennú dôveru pomocou 280 znakov na Twitteri,“ uviedol nemecký minister zahraničia Heiko Maas. Trumpovo správanie ho neprekvapuje a je vraj úplne v súlade s tým, čo Trump urobil, keď odstúpil od parížskych klimatických dohôd alebo od jadrovej dohody s Iránom. Kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pre zmenu vydala vyhlásenie, v ktorom píše: „Medzinárodná spolupráca nemôže byť určovaná záchvatmi hnevu.“

    Okrem Giuseppeho Conteho nastavil Trumpovi prívetivú tvár aj ruský prezident Vladimir Putin. Britský denník The Guardian si všíma Putinovu reakciu, ktorá zaznela v čínskom meste Čching-tao, kde bol ruský prezident na pracovnej návšteve. „Len čo bude americká strana pripravená, stretnutie sa môže uskutočniť. Bude to, samozrejme, záležať aj na mojom kalendári,“ vyhlásil Putin pred prítomnými novinármi. Putin sa tiež zmienil o marcovom telefonáte s Trumpom, počas ktorého si obaja lídri vymenili svoje obavy z nebezpečenstva vzniku možných nových pretekov v zbrojení.

    Ako informuje Russia Today, Vladimir Putin zároveň vyzval celú G7, aby sa namiesto „kreatívneho tárania“ vrátila k vzájomnej spolupráci. V komuniké vydanom G7 sa okrem iného vyjadruje nesúhlas s „destabilizačným konaním“ Ruska. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo svoj podpis pod komuniké odvolal americký prezident Donald Trump.

    Putin ďalej reportérom povedal, že to nebol on, kto sa obrátil chrbtom k skupine predtým známej ako G8. „K veci ruského návratu do ,sedmičky‘ – my sme ju neopustili. Naši kolegovia svojho času odmietli pricestovať do Ruska z veľmi dobre známych dôvodov. Budeme radi, keď všetkých v Moskve privítame,“ dodal ruský prezident.

    Putin bol v Číne na stretnutí Šanghajskej organizácie spolupráce, ktorá združuje Rusko, Čínu, Indiu, Pakistan a štyri postsovietske krajiny. „Ak budeme počítať na hlavu, tak je G7 bohatšia, ale kombinovaná ekonomická sila krajín Šanghajskej organizácie spolupráce je väčšia. A, samozrejme, táto skupina zahŕňa polovicu obyvateľov planéty,“ povedal k významu stretnutia Vladimir Putin.

    Ďalšie zdroje TU, TU, TU a TU.

    autor: mak

    - Reklama -