VIDEO Riaditeľka multikultúrneho centra vysvetlila, ako je to s fámami o utečencoch. Žiadni chudobní negramotní ľudia

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    V ostatných dňoch sa v súvislosti s putovaním lode Aquarius okolo európskych prístavov začína opäť hlasnejšie hovoriť o migrácii z Afriky. A objavujú sa aj otázky, prečo vlastne neprijímajú viac utečencov moslimské a africké krajiny a títo ľudia mieria do Európy. Nezisková organizácia Multikulturní centrum Praha sa rozhodla vysvetliť, že to tak rozhodne nie je.

    Multikultúrne centrum natočilo video, v ktorom vystúpila jeho riaditeľka Zuzana Schreiberová. Je to skutočne tak? Spýtala sa hneď na úvod. „Som tu, aby som vám zase priniesla pár zaujímavých čísel,“ sľúbila.

    Zdroj: Facebook/Multikulturní centrum Praha (MKC Praha)

    V tejto chvíli je podľa Schreiberovej na svete spolu 65 miliónov nútene vysídlených osôb a z toho 21 miliónov má status utečenca. „Ale do Európy ich rozhodne väčšina nemieri,“ poučila riaditeľka neziskovky.

    „Tridsaťdeväť percent ľudí je na Blízkom východe. Dvadsaťdeväť percent z tohto čísla utečencov je v Afrike. A do Európy prišlo len šesť percent utečencov,“ povedala. Pokiaľ ide o konkrétne krajiny, tak 2,5 milióna utečencov sa aktuálne nachádza v Turecku, 1,6 milióna v Pakistane, 1,1 milióna utečencov je v Libanone, 970-tisíc v Iráne, 730-tisíc v Etiópii a 660-tisíc v Jordánsku. Takže tak je to vraj s tými islamskými a africkými krajinami.

    „Ešte mám jednu poznámku k zloženiu utečencov. Nemajte strach, že by do Európy prichádzali chudobní, negramotní, nevzdelaní ľudia. Do Európy prichádzajú tí ľudia, ktorí mali čo predať. Takže stredná trieda,“ uzavrela Zuzana Schreiberová svoj výklad.

    - Reklama -