Opozícia sa pustila do Kováčika: Prokuratúra je kompletne ovládnutá zločineckými gangmi. Chválite sa pomaly vesmírnymi úspechmi

    0
    Archív. Dušan Kováčik (Autor: TASR)

    Poslanci NR SR v piatok prerokovali v parlamente správy o činnosti prokuratúry a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Keďže bol generálny prokurátor Jaromír Čižnár zo zdravotných dôvodov neprítomný, zastúpil ho prvý námestník Peter Šufliarsky.

    V správe o činnosti prokuratúry sa píše, že táto inštitúcia si úlohy, ktoré jej ukladali zákony a uznesenia vlády, v roku 2017 splnila. Zlepšila sa rýchlosť trestného konania, podarilo sa ukončiť veľkú časť trestných vecí, kde vyšetrovanie trvalo viac ako dva roky a zlepšila sa aj kvalita rozhodovania. Podľa správy sa osobitná pozornosť v roku 2017 zamerala na odhaľovanie a vyšetrovanie daňových trestných činov, ako aj na problematiku finančného vyšetrovania. Vzrástol pritom objem zaistených finančných prostriedkov z výnosov z trestnej činnosti a nárokov poškodených na náhradu škody.

    Pokles objasnenej korupcie

    Ďalšou prioritou v činnosti prokuratúry bolo vlani odhaľovanie a účinný postih páchateľov trestných činov tzv. domáceho násilia. „Trend a výsledky, ktoré sa v boji s týmito trestnými činmi podarilo aj v roku 2017 dosiahnuť, je možné považovať za pozitívny signál pre spoločnosť, ale aj pre obete domáceho násilia,” konštatuje sa v správe. Nárast počtu objasneného trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby súvisí podľa prokuratúry aj so zriadením linky pre týrané osoby na generálnej prokuratúre. Tá umožňuje zvýšenie operatívnosti v prijímaní súvisiacich zákonných opatrení a zároveň poskytuje možnosti nielen poškodeným, ale aj príbuzným, známym či najbližšiemu okoliu oznámiť, že v ich bezprostrednej blízkosti sa odohráva tzv. domáce násilie.

    Kováčik v správe konštatuje, že celkovo 117 páchateľov vlani stíhali pre korupčné trestné činy, čo je v podstate vyrovnaný stav ako v roku 2016, keď stíhali 113 ľudí. Je to však výrazný podstatný pokles oproti roku 2015, keď bolo pre korupčné trestné činy stíhaných 173 páchateľov. „Treba zdôrazniť, že odhaľovanie a zisťovanie páchateľov korupčnej trestnej činnosti je vo výlučnej pôsobnosti Policajného zboru. Je potom evidentné, že pokles objasnenosti korupčnej trestnej činnosti je dôsledkom nedostatočnej činnosti polície, najmä v operatívnej oblasti a nespolupráce právnických a fyzických osôb s orgánmi činnými v trestnom konaní pri jej odhaľovaní,” konštatuje Kováčik.

    Nevyhnutná spolupráca občanov

    Zároveň upozorňuje, že napriek existencii účinných inštitútov trestného práva procesného (použitie agenta, odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky, vyhotovovanie obrazových, obrazovo-zvukových a zvukových záznamov) umožňujúcich odhalenie a usvedčenie páchateľov korupčnej trestnej činnosti, bez spolupráce občanov a organizácií je odhaľovanie a postihovanie tohto druhu trestnej činnosti mimoriadne sťažené.

    Remišová: Chválite sa odhaleným úplatkom 150 eur

    Ku správe o činnosti prokuratúry sa do rozpravy prihlásili traja opoziční poslanci.

    Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová pripomenula, že kritická časť verejnosti po vražde Jána Kuciaka upiera svoj zrak na konanie prokuratúry. „Dôvodom nie je len sľubované a doposiaľ nerozpútané peklo, o ktorom hovoril pán generálny prokurátor, ale aj hlboká nedôvera, ktorú verejnosť prechováva práve k týmto inštitúciám,“ uviedla Remišová.

    Remišová očakávala, že správa špeciálnej prokuratúry sa bude dôsledne zaoberať vyšetrovaním prepojenia najvyššej politiky, organizovaného zločin či korupciou. „To, čo nám predkladá špeciálny prokurátor, je len slabý odvar,“ dodáva.

    Podľa opozičnej poslankyne je chybou, že v správe sa neuvádzajú ani konkrétne zistenia a výsledky vyšetrovania OLAF-u. „Aktuálne podozrenia na prerastanie organizovaného zločinu do inštitúcii štátu zostávajú zo strany špeciálnej prokuratúry akoby nepovšimnuté. Toto rozhodne neprospieva k obnoveniu už aj tak nízkej dôvery občanov v orgány, ktoré majú zabezpečovať spravodlivosť,“ povedala poslankyňa, pričom pripomenula kauzy s agrofondmi na východe Slovenska či vratky Bašternáka.

    „Ako nám ukázali februárové udalosti, organizovaný zločin sa dostal historicky najbližšie k úradu vlády. Od správy špeciálnej prokuratúry by sme preto očakávali odpovede na otázky  ako bojuje proti zločinu, ktorý ohrozuje bezpečnosť a stabilitu nášho štátu? Ako bojuje proti bielym golierom, ktoré zneužívajú štátne tendre? Ako rieši daňové kauzy pochybných podnikateľov napojených na vládnych politikov? Na tieto otázky špeciálny prokurátor roky nevie alebo nechce dať odpovede,“ zdôraznila Remišová.

    Zároveň sa Remišovej nepáči, ako sa prokuratúra vyhovára pri nečinnosti na políciu. „Pri korupcii sa špeciálny prokurátor správa ako nedávno odídený policajný prezident Tibor Gašpar. Chválite sa prípadmi odhalenia drobnej korupcie. Spomínajú sa odhalené úplatky v hodnote 150 eur. Myslím si, že v tejto situácii ľudia viac ako inokedy potrebujú cítiť, že prokurátori, policajti a štátne orgány stoja na ich strane a nie na strane gaunerov alebo tých, čo majú moc,“ uzavrela poslankyňa OĽaNO.

    Galko Kováčikovi: Ani vražda dvoch mladých ľudí vami nezatriasla

    Opozičný poslanec a podpredseda SaS Ľubomír Galko sa ku správe o činnosti prokuratúry vyjadril, že je v šoku, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je stále vo svojej funkcii napriek tomu, že tak dôležitý úrad nikdy neviedla osoba s takou nízkou dôveryhodnosťou a kreditom.

    „Vaše zotrvávanie vo funkcii traumatizuje slovenskú verejnosť a devastuje vieru ľudí v spravodlivý a právny štát. Ani vražda dvoch mladých ľudí vami nezatriasla. Ján Kuciak robil aj vašu robotu a zaplatil za to životom. Verejnosť vás opakovane a dlhodobo žiada, aby ste odišli. Je neuveriteľné, že ste schopný sa tváriť, že je všetko v poriadku,” odkázal Galko.

    Poukázal tiež na text Kováčikovej správy, v ktorej sa uvádza, že pretrváva pokles stíhaných, obžalovaných a odsúdených ľudí pre korupčné trestné činy. Vinu za to hádžete na policajtov a občanov. Nie je to náhodou tak, že s klesajúcou dôveryhodnosťou vášho úradu klesá aj ochota nahlasovať korupciu?” pýtal sa.

    Kováčik sa chváli pomaly vesmírnymi úspechmi“

    Galkovi sa zároveň nepáči, že sa Kováčik v správe chváli „pomaly vesmírnymi úspechmi”. V správe sa totiž spomína odsúdenie páchateľov za úplatky 2000 eur, 150 eur či 550 eur.

    Opozičný poslanec pripomenul, že Kováčik svojho času definitívne zmaril vykonanie znaleckého posudku nahrávky, na ktorej je hlas podobný Robertovi Ficovi (Smer-SD) a hovorí o zháňaní peňazí vlastnou hlavou. „Tohto sa nezbavíte už nikdy. Dnes mohlo byť Slovensko už niekde úplne inde, mohli ho viesť čestní politici a nie predstavitelia skorumpovaného režimu zhmotnení najmä v strane Smer-SD. Slovenská verejnosť má právo vedieť, či Smer-SD bol založený z čiernych peňazí získaných podvodom či z trestnej činnosti, či sa tu predávali funkcie,” myslí si. Galko je však presvedčený, že Kováčik môže stále konať a nechať to preskúmať. „Potom môžete odísť aspoň s trocha napravenou reputáciou,” dodal Galko.

    Kováčik v reakcii stručne odkázal, že aj on je v šoku, že taká morálna ikona, akou je Galko, si dovolí ho vyzvať na odstúpenie. Poslancovi pripomenul, že ho z funkcie ministra obrany odvolala vtedajšia premiérka Iveta Radičová.

    Baránik: Prokuratúra bola kompletne ovládnutá zločineckými gangmi

    V rozprave vystúpil aj Galkov kolega zo SaS Alojz Baránik, ktorý hovoril o výhovorkách prokuratúry. „Neexistuje nič horšie, čo sa za minulý rok stalo na prokuratúre, ako je obvinenie Vasila Špirka. Je to organizácia, ktorá prostredníctvom špeciálneho prokurátora bola kompletne ovládnutá zločineckými gangmi a pán špeciálny prokurátor je tam len na to, aby robil prostredníka medzi týmito gangmi a verejnosťou, aby táto nedotknuteľná vrstva, ktorá nám tu vládne a rozkráda krajinu, mohla pokračovať vo svojej činnosti aj ďalej,“ povedal Baránik.

    Autor: TASR, OS

    - Reklama -