Historický moment v boji proti migrácii? Salvini sa stretol s Rakúšanmi. A dohodli sa

    0
    Heinz-Christian Strache a Matteo Salvini (Autor: ReproFoto YouTube)

    Líder pravicovej a euroskeptickej strany Liga severu Matteo Salvini znovu vyzval Európsku úniu, aby „bránila“ svoje vonkajšie hranice proti migrantom prichádzajúcim z Afriky, a prezradil, že Taliansko je ochotné „prehodnotiť“ svoje finančné záväzky voči Európskej únii, ak blok nezačne podnikať konkrétne kroky, ktorými by krajine na Apeninskom polostrove pomohol čeliť migračnej vlne.

    Ako píše prestížny britský denník The Guardian, Matteo Salvini sa stal de facto talianskym premiérom, pretože sa v médiách objavuje oveľa viac než ten skutočný, Giuseppe Conte. Navyše ako minister vnútra rieši práve pálčivú agendu migrácie, ktorá mala okrem iného za následok, že voliči v marcových voľbách v nadpolovičnom počte volili dve protestné zoskupenia – Hnutie piatich hviezd a Ligu severu, ktoré spolu tvoria dnešnú taliansku vládnu koalíciu.

    Salvini z podielu na utečeneckej kríze obvinil aj pašerákov ľudí a „páchateľov dobra“, ktorí sú podľa neho zodpovední za prípady úmrtí v Stredozemnom mori. „Cieľom je ochrániť vonkajšiu hranicu, teda nie rozvrhnúť problém rovným dielom medzi členské štáty, ale vyriešiť problém v jeho počiatkoch,“ povedal Salvini. „Ak si niekto v Únii myslí, že Taliansko by malo aj naďalej slúžiť ako prístav a utečenecký tábor, tak to zle pochopil,“ dodal.

    Salviniho nátlak na vrcholné štruktúry EÚ prichádza krátko po tom, ako sa mu podarilo rozzúriť nejednu európsku ľudskoprávnu organizáciu plánom na sčítanie talianskych Rómov. „Talianskych Rómov si, bohužiaľ, budeme musieť nechať doma,“ poznamenal vtedy Salvini. V Taliansku žije podľa odhadov asi 180-tisíc Rómov, z ktorých 43 % má talianske občianstvo.

    Luigi Di Maio, Salviniho koaličný partner v novej talianskej vláde, vyjadril verejne súhlas so Salviniho postojom k neziskovým organizáciám, ktoré vyťahujú migrantov z mora. Podľa neho by ich lode mali mať zamedzený prístup do talianskych prístavov. „Migrantov zachraňuje naše námorníctvo, naša pobrežná stráž, ale neziskovky by mali ísť inam,“ povedal Di Maio.

    Ako píše autor článku v denníku The Guardian, tento taliansky prístup by vraj mohol znamenať stratu ďalších tisícov ľudských životov vo vodách Stredozemného mora, kadiaľ sa migranti snažia dostať do Európy. Vraj už dnes zažívajú na ceste otrasné životné podmienky a porušovanie základných ľudských práv.

    Na stredu pripadol Svetový deň utečencov. Matteo Salvini sa pri tej príležitosti stretol so svojím rakúskym náprotivkom Herbertom Kicklom a s vicekancelárom Heinzom-Christianom Strachem (FPÖ). „Ovzdušie v Európe sa mení a my sme plní optimizmu,“ povedal Salvini po schôdzke. „Máme tiež extrémnu dôveru v nadchádzajúce rakúske predsedníctvo a veríme v dobrý úsudok našich európskych kolegov, pretože nechceme byť nútení prerokúvať výšku talianskych odvodov do Európskej únie,“ dodal Salvini smerom k nadchádzajúcemu rakúskemu predsedníctvu EÚ.

    VIDEO Matteo Salvini ukazuje Heinzovi-Christianovi Strachemu Rím:

    Salvini sa s dvojicou zástupcov rakúskej diplomacie stretol v Ríme. Stretnutie signalizovalo trvajúcu snahu o vytvorenie novej európskej spolupráce v boji s nelegálnou migráciou. „Ide o historický moment, pretože nikdy v minulosti Európa nemala príležitosť na takú zmenu, ako má teraz. Myslíme si, že ju môžeme zmeniť k lepšiemu v otázkach migrácie, bezpečnosti a boja s terorizmom. Nakoniec je tu aj rozhodnutie chrániť vonkajšie hranice,“ poznamenal Salvini.

    Hoci sa Salvini a jeho náprotivok Kickl zhodli na potrebe sprísnenia ochrany hraníc, odmietli rozoberať špecifiká vzhľadom na nadchádzajúce rakúske predsedníctvo EÚ a tiež na ďalšie diskusné panely vrátane blížiaceho sa summitu EÚ.

    Salvini však potvrdil, že bude pokračovať v tlaku na svojich susedov v otázke prijímania migrantov. Španielsko doteraz prijalo len 235 z dohodnutej kvóty 3 265 utečencov, ako Salvini pripomenul. „Môžu si vziať ďalšie štyri lode, čo priplávajú,“ dodal sarkasticky na adresu Španielska, ktoré nedávno prijalo loď Aquarius. Na tej nezisková organizácia Lekári bez hraníc prevážala vyše 600 migrantov z Afriky.

    S postojom Talianska a Rakúska korešponduje aj stanovisko nemeckého spolkového ministra vnútra Horsta Seehofera, inak koaličného partnera Angely Merkelovej. Pre rozdielne pohľady na migračnú otázku prerástol dlho tlejúci spor medzi Seehoferom a Merkelovou takmer do otvorenej vojny. Seehofer sa ostentatívne nezúčastnil na summite o imigrácii, ktorý kancelárka usporiadala a na ktorý bol pozvaný. Zdá sa teda, že pozícia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v poslednom čase rýchlo slabne. Či a do akej miery k tomu prispejú jej stredajšie výroky o tom, že na povojnové vyhnanie Nemcov nebol ani politický, ani morálny dôvod, možno zatiaľ len špekulovať.

    autor: mak

    - Reklama -