Rusko je slabé a vojnu s NATO nechce, uviedol český generál

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Zároveň hovoril, že každý štát aj človek je zraniteľný voči manipuláciám a dezinformáciám. „V čase, keď tu nebola demokratická spoločnosť, v ľuďoch nebolo budované ich kritické myslenie. To potrebujeme, aby sme rozlišovali, čo je pravda a čo nie, a nehovorili si, že keď je to štátna televízia, musí to byť pravda,“ podotkol.

    Keď dostal otázku, či je Európa v bezpečí, odvetil: „Absolútne bezpečie neexistuje, takže ani Európa nie je v absolútnom bezpečí. Vždy sú nejaké hrozby a riziká. Ale určite netreba panikáriť, svet sa nerúca.“ Následne doplnil: „O riziku ozbrojeného konfliktu s Ruskom vám kdekto povie, že je nepravdepodobný, ale keby naozaj došlo k vojne medzi štátmi, tak dôsledky budú desivé a oveľa horšie ako v prípade terorizmu.“ Podľa jeho slov však na ozbrojený konflikt v Pobaltí nie sú podmienky.

    „Ale keby sme sa tomu nevenovali, konflikt by eskaloval. Podobné je to s islamskými radikálmi. V Česku s nimi problémy nemáme, ale keď sa tomu nebudeme venovať, tak nikto nevie, či to pre nás za pätnásť rokov nebude existenčné. Myslím si, že je dôležité sa rovnocenne venovať obom typom hrozby, teda či už zo strany agresívneho štátu, alebo terorizmu. V NATO sa v súčasnosti razí politika obrany takzvane do 360 stupňov, to znamená neupínať sa len na jeden problém, ale zaoberať sa všetkým. Ja sa s tým stotožňujem. Hoci by boli dôsledky medzištátneho konvenčného konfliktu strašné, nepovažujem hrozbu, ako je terorizmus alebo migrácia, za nižšiu,“ dodal.

    Ruská federácia však podľa jeho slov nechce vojnu. Aliancia je obrovská sila, s ktorou Rusko nemôže súperiť, myslí si. „Nie sú blázni, ktorí sa chcú sami zničiť. Chcú byť však vnímaní ako mocnosť globálneho významu. To, kam sa Rusko historicky dostalo po skončení studenej vojny, ich frustrovalo. Chcú späť pozíciu, o ktorej si myslia, že im patrí,“ dodal Řehka. S Ruskom podľa jeho názoru treba komunikovať, ale na druhej strane ho aj odstrašovať.

    Rusko potom podľa neho rozhodne nie je mocnosťou, akou bol Sovietsky zväz. „Povedzme, že dnes je to regionálna veľmoc,“ uviedol.

    Na záver sa potom Řehka vyjadril aj k tomu, kto predstavuje v súvislosti s vypúšťaním dezinformácií najhoršieho protivníka. „Niektorí aktéri sú schopní informačné prostredie využívať lepšie alebo je pre nich dôležitejšie. Ale tak štátne, ako aj neštátne hrozby – myslím si, že dnes to potrebujú využívať všetci. Teroristi sú pri pôsobení na ľudí a aktívnej propagande od využívania informačného priestoru úplne závislí. Najnebezpečnejší sú získavaním ďalších priaznivcov a ich radikalizáciou, čo spočíva práve v ovplyvňovaní prostredníctvom informačného pôsobenia. A že na to dnes teroristi majú sociálne siete a informácie dostanú hneď po celom svete, je len nástroj, ktorý to zrýchľuje a zefektívňuje. To isté platí pre štátnych aktérov. Sme digitálne prepojení, čím sme, samozrejme, aj zraniteľnejší,“ podotkol.

    Ľudia podľa jeho slov musia o veciach kriticky uvažovať a dohľadávať si zdroje. „Zo správ, ktoré zverejnili tajné služby, napríklad vyplýva, že Rusom u nás ide o to, aby zneistili ľudí a vyvolali v nich dojem, že nikomu a ničomu sa vlastne nedá veriť, nič už tu nie je pravda. A oslabili súdržnosť spoločnosti, vplyv štandardných médií, autorít aj napríklad štátu. To si myslím, že je nebezpečné a je to jedna z vecí, ktorá sa im u nás darí. Mnohí ľudia vlastne už nevedia, čomu majú veriť,“ uzavrel.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -