Európa na sebe nesmie nechať rúbať drevo. Ekonóm vysiela aj vážne varovanie pre Donalda Trumpa

    0
    Americký prezident Donald Trump (vľavo) a jeho čínsky partner Si Ťin-pching (Autor: TASR)

    Zahradník si myslí, že zatiaľ sledujeme len náznaky obchodnej vojny, lebo doterajšie opatrenia USA a adekvátne reakcie EÚ na tieto opatrenia sa zatiaľ dotýkajú len zlomku obchodnej výmeny medzi USA a EÚ.

    „V súčasnosti to nie je vec, ktorá by paralyzovala ekonomiky na oboch stranách Atlantiku, ale je to veľmi neblahý signál,“ varoval hosť. Veľmi neblahý signál je to vraj preto, že ukazuje koniec tridsať rokov trvajúcej éry postupného uvoľňovania obchodných vzťahov.

    „Európa na sebe nesmie nechať rúbať drevo,“ varoval ďalej Zahradník. Ekonomické rozpory medzi oboma ekonomickými celkami odštartoval 45. prezident USA Donald Trump už v momente, keď zmietol zo stola obchodnú dohodu známu pod skratkou TTIP. Ekonóm sa domnieva, že je načase „vytiahnuť TTIP z mrazničky“, ako doslova uviedol, a znovu o nej začať diskutovať.

    Lenže Donald Trump vyrazil do boja aj proti čínskej ekonomike. V tomto prípade by sa mu to však podľa Zahradníka mohlo vypomstiť. „Spojené štáty by si mali byť vedomé toho, že Čína je ich najväčší veriteľ a že sa ako veriteľ môže začať správať,“ upozornil Zahradník.

    Nehovoriac vraj o tom, že ekonomika Spojených štátov dnes stojí hlavne na službách. Prípadná renesancia amerického priemyslu by mohla vyjsť veľmi draho. „Tá cena je podľa môjho názoru neúmerne vysoká,“ dodal Zahradník. Rovnaká renesancia na európskej strane by vraj bola ľahšia. Trumpovi by skôr odporučil návrat k už spomínanej dohode TTIP. Ďalšou eskaláciou napätia si podľa Zahradníka nepolepší ani jedna zo strán.

    Celú reláciu nájdete na webe ČRo Radiožurnál.

    - Reklama -