Trump zakazuje vstup do USA niektorým moslimom, sudcovia ho podporili. Ale opozícia už chystá útok z inej strany

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Na začiatku roka 2017 vydal Donald Trump obmedzenie, ktoré sa týka ciest do USA z prevažne moslimských krajín. Išlo o Sýriu, Irán, Líbyu, Somálsko a Jemen, ale obmedzené mali byť aj cesty zo Severnej Kórey a z Venezuely. Opatrenie bolo okamžite kritizované ako diskriminačné, antimoslimské a rasistické. Bernie Sanders, neúspešný kandidát na prezidenta, o ňom povedal, že je neamerické a nepovedie k väčšiemu bezpečiu, práve naopak. Nariadením sa začal zaoberať aj najvyšší súd, ktorý teraz tesnou väčšinou rozhodol, že prezident konal v rámci svojej právomoci, keď cesty z týchto krajín obmedzil.

    Odporcovia Trumpovho nariadenia uznávajú, že im najvyšší súd urobil čiaru cez rozpočet, ale už chystajú ďalší útok. Medzitým nebudú môcť obyvatelia spomínaných krajín vstúpiť do USA. Ich občania môžu požiadať o výnimku zo zvláštnych dôvodov, ale budú posudzovaní individuálne a počet udelených výnimiek je zatiaľ veľmi malý.

     

     

    Zdroj: Twitter/CNN

    „Musíme dať jasne najavo svojim voleným zástupcom, že kto nepodnikne nič proti Trumpovmu zákazu moslimov, ten nebráni základné princípy slobody a rovnosti, na ktorých Amerika stojí,“ hovorí Omar Jadwat, riaditeľ projektu Práva migrantov pri Zväze amerických občianskych slobôd. Doug Lasdon, výkonný riaditeľ v neziskovej organizácii Centrum pre občiansku spravodlivosť, hovorí: „Začína sa lov na migrantov.“ A dodáva, že rozhodnutie posilní Trumpove autoritárske tendencie.

    Situácia pre nich nevyzerá veľmi ružovo. Republikáni, ktorí majú v Kongrese väčšinu, za Trumpovým nariadením stoja, a aj keby sa demokrati dostali k moci, Trump môže legislatívu, ktorá by jeho zákaz obmedzovala, vetovať. Jedna cesta, ktorú odporcovia vidia, je napádať administratívu za to, že nedáva výnimky ani tým, ktorí podmienky na ich udelenie spĺňajú.

    Nie je to v poslednom čase prvýkrát, čo najvyšší súd rozhodol v prospech tých, ktorí by sa dali označiť ako Trumpovi verní. Okrem zákazu cestovania sa zastal protipotratových centier, ktoré chcel štát Kalifornia priveľmi regulovať, a rozhodol aj v prospech cukrára, ktorý nechcel upiecť tortu na svadbu homosexuálneho páru. A očakáva sa, že súd nebude prívetivý ani k odborom zastupujúcim verejné inštitúcie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -