Salvini by privítal obnovenie kontrol na hranici s Rakúskom

    0
    Matteo Salvini (Autor: TASR)

    “Pre nás by to bol výhodný obchod,” keďže viac migrantov prejde nelegálne z Rakúska do Talianska než naopak, uviedol Salvini pre televíznu stanicu RAI. “Budem pripravený aj zajtra obnoviť kontroly v Brenneri (hraničnom priechode do Rakúska), pretože by sme tým len získali,” dodal taliansky minister vnútra.

    Za migrantov prúdiacich z Rakúska do Talianska sa považujú osoby, ktoré prišli do Európy po tzv. balkánskej trase a ich žiadosť o azyl bola v Rakúsku alebo inej krajine EÚ zamietnutá.

    Rakúski predstavitelia v utorok uviedli, že vzhľadom na kompromis nemeckých vládnych strán ohľadne azylovej politiky a tranzitných centier pre migrantov pripravuje Rakúsko opatrenia na ochranu svojich južných hraníc.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok súhlasila so zriadením tzv. tranzitných zón na hranici s Rakúskom, odkiaľ budú vracaní migranti registrovaní inde v EÚ. V týchto uzavretých centrách v Bavorsku by mali byť umiestnení žiadatelia o azyl, ktorých žiadosti budú posudzované v zrýchlenom konaní. Migranti tranzitné zóny až do ukončenia konania nebudú smieť opustiť.

    - Reklama -