Chmelár: Špiniť štát a užívať si pritom výhody prezidenta, je zvrátenosť. Kiskov výrok “Treba prevziať moc” je ako z Leninovho spisu Štát a revolúcia

0
Eduard Chmelár (Autor: TASR)

Andreja Kisku prestalo baviť hrať sa na nadstraníckeho prezidenta a otvorene sa definoval ako hlava opozície. Hovorím – hrať sa na nadstraníckeho – pretože on v skutočnosti nadstraníckym nikdy nebol, na polovicu obyvateľstva vyslovene kašľal a podprahovo rozdeľoval túto spoločnosť ako málokto, čo dnes už vnímajú všetci okrem jeho fanatických prívržencov.

Dnes (na Pohode v Trenčíne – pozn. PL.sk, viac sme o tom písali TU) zašiel ešte ďalej. Po prvý raz v dejinách tohto štátu sa stalo, že úradujúca hlava štátu ešte pred prvým kolom prezidentských volieb vyjadrila podporu niektorým kandidátom.

Hlásia sa k jeho proamerickej politike a militaristickým postojom

Tvrdím však, že je to dobre. Konečne bude totiž jasné, kto za koho kope. Kto tvrdí, že chce pokračovať v šľapajach Andreja Kisku, stotožňuje sa s jeho štýlom, neprekážajú mu ani jeho kauzy, ani neplnenie ústavných povinností, hlási sa k jeho militaristickej politike a proamerickým postojom na úkor posilňovania Európy.

Práve voči týmto praktikám sa vyhraňujem, práve voči takémuto videniu sveta a chápaniu povinností hlavy štátu vytváram alternatívu s cieľom presvedčiť ľudí, že sa to dá robiť inak, lepšie a prospešnejšie pre všetkých.

Výraz, z ktorého mrazí

Prezident však použil aj jeden výraz, z ktorého ma mierne zamrazilo. Môže a nemusí niečo znamenať, ale treba na to upozorniť. Andrej Kiska doslova povedal, že „treba prevziať moc“, čo je citát ako z Leninovho spisu Štát a revolúcia. Tento slovný zvrat sa zväčša používa pri revolúciách a prevratoch, nie pri demokratických parlamentných voľbách.

Andrej Kiska už na jar tohto roka ukázal, že v prípade dosiahnutia moci neváha ísť nielen na hranu, ale podľa niektorých ústavných právnikov aj za hranu ústavy. Jeho pokus nastoliť vlastnú úradnícku vládu, ktorá by nemohla urobiť nič bez jeho súhlasu, síce nevyšiel, ale pri človeku, ktorý sa o to už raz pokúsil, treba byť predsa len opatrnejší a pozornejší.

Obviňuje štát z dvojnásobnej vraždy

Napokon, Andrej Kiska na Pohode zopakoval oveľa tvrdšie to, čo hovoril pred rokom: že Slovensko je mafiánsky štát a že to ukázala vražda dvoch nevinných mladých ľudí. Zarážajúce na tom nie je len to, že pán Kiska bez akýchkoľvek dôkazov obviňuje štát z dvojnásobnej vraždy, ale že označuje ako mafiánsky práve štát, na čele ktorého stojí.

Znamená to, že Andrej Kiska sa cíti byť hlavou mafie? Ak nie, ak tvrdí, že chce prevziať moc (hoci jej časť drží stále v rukách), ak sa dištancuje od charakteru tohto štátu, obviňuje ho a stavia sa do opozície voči nemu, potom by bolo nielen logické a správne, ale aj čestné a morálne, aby po týchto slovách odstúpil z funkcie. Lebo špiniť štát a užívať si výhody jeho najvyššieho predstaviteľa je zvrátenosť, ktorej rozumejú iba jeho nekritickí prívrženci.

 

Zdroj: FB stránka Eduarda Chmelára

- Reklama -