V Anglicku teraz riešia zásadný problém: domácu agresivitu futbalových fanúšikov

    0
    Ilustračná fotografia – anglickí futbaloví fanúšikovia (Autor: TASR)

    Futbal podľa tvorcov kampane vyvoláva v ľuďoch rôzne emócie. V mnohých prípadoch, najmä keď obľúbený tím prehrá, je to zlosť. A táto zlosť sa potom môže preliať až do domáceho násilia. Výskum z Lancasterskej univerzity objavil, že úroveň domáceho násilia v Anglicku stúpa v priemere o 26 %, keď hrá zápas národný tím. A ak prehrá, stúpne množstvo týchto smutných udalostí až o 38 %. Tieto dáta pochádzajú z policajných záznamov zo svetových šampionátov v rokoch 2002, 2006 a 2010.

    Preto sa Národné centrum pre boj s domácim násilím v Británii rozhodlo viesť osvetovú kampaň proti domácemu násiliu práve teraz. Úspešné ťaženie anglickej reprezentácie na majstrovstvách sveta v Rusku totiž vyvoláva obavy z ďalšieho nárastu násilia. Na boj proti násiliu na ženách môžu záujemcovia prispieť prostredníctvom darcovskej esemesky alebo prostredníctvom prevodu väčšej sumy na účet centra.

    „Nikto si neželá víťazstvo Anglicka tak ako ženy. Miera domáceho násilia stúpa až o 38 % po prehre,“ znie text tohto tweetu.

     

     

    Zdroj: Twitter / Pathway Project

    Ale nie je to len futbal, čo v ľuďoch prebúdza takú zlosť. Väčšinou ide o kombináciu futbalu, alkoholu a stávok. Sandra Horleyová z charity venujúcej sa domácemu násiliu Refuge hovorí, že zvádzať vinu na alkohol, futbal alebo kombináciu oboch nie je správne. „Môžu sa potom vyhovárať a nemusia prijať zodpovednosť za svoje činy,“ myslí si o páchateľoch Sandra. A dodáva, že futbal väčšinou nie je dôvod, prečo dochádza k domácemu násiliu, len zámienka. Je vraj rada, že táto kampaň zvýšila verejné povedomie o tomto probléme.

    Celý text si môžete na webe Reflex.cz a BBC.

    - Reklama -