Masový prostredník pre Blahu na Pohode: Pochodujeme k fašizmu, napísal Chmelár a hneď dostal reakciu

    0
    Hanlivé gesto účastníkov Pohody poslancovi Ľubošovi Blahovi (Autor: Facebook/ Zomri)

    Počas koncertu skupiny Trosky na festivale Pohoda vyzval Branislav Kováč alias DJ Vec z pódia publikum, aby odkázalo (slušne povedané) zdvihnutý prostredník Ľubošovi Blahovi za jeho názory na festival Pohoda, ktorými vraj jeho návštevníkov uráža. Na veľkoplošnej obrazovke sa objavila fotografia poslanca, na čo sa následne dvihli stovky rúk s týmto hanlivým gestom.

    Blaha: Manifestácia čírej nenávisti

    K celej situácii sa vyjadril aj samotný Blaha s tým, že ho netrápi, ak niekto potrebuje ventilovať jeho kritiku Pohody.  „Desí ma iná vec. Tá stádovitosť. Tá slepá poslušnosť. Tá smutná konformita mladých. Tá ozaj pripomína zjazdy NSDAP. Len si to predstavte, ako Adolf Hitler ukazuje na Žida a zakričí ´Jude´, a sfanatizovaný dav nacistov buráca ´raus´, a freneticky hajluje. Na Pohode sfanatizovaný dav vysiela vulgárne gesto nenávisti na povel človiečika z pódia. Aby bolo všetkým jasné, koho nenávidieť – moja fotka je v tej chvíli na troch obrovských plátnach. A dav poslušne zdvíha ruky so vztýčeným prostredníkom. Manifestácia čírej nenávisti,“ vyjadril sa poslanec.

    Blaha sa zároveň obáva, že sa vraciame do 30. rokov, keď má niekto iný názor a treba ho nenávidieť, a vyzývať na verejný lynč. „Postavme sa fašizmu, priatelia, kým je ešte čas. Učme naše deti, aby premýšľali vlastnou hlavou a aby mali silu postaviť sa proti prúdu. Postavme sa stádovitosti. Postavme sa zlu. Inak Slovensko čaká temná budúcnosť.“ Viac sme o tom písali TU.

    Chmelár: Zdvihnuté pravačky nahradili zdvihnuté prostredníky

    Kandidát na prezidenta a politický analytik Edurad Chmelár vo svojom blogu píše o zneužívaní davovej psychózy na politické ciele. „Tu nie je vôbec podstatné, že poslanec Smeru rád provokuje a svojimi vyhrotenými postojmi si emotívnu reakciu doslova vypýtal. Tu ide o to, že zneužívanie davovej psychózy na politické ciele nás vracia nie do čias komunistickej diktatúry, ale do čias rozmachu fašizmu v tridsiatych rokoch minulého storočia – ibaže zdvihnuté pravačky nahradili zdvihnuté prostredníky. Kto si toto neuvedomil a má to v hlave v poriadku, mal by sa rýchlo spamätať,“ vyzýva Chmelár.

    Zároveň upozorňuje na fakt, že Slováci čoraz viac po sebe pokrikujú tak oplzlo, že by si to pred niekoľkými rokmi nedovolili ani tí najväčší vagabundi. „Som na tieto prejavy citlivý o to viac, že žijem v meste, v ktorom sa tak prudko zhoršili medziľudské vzťahy, že v priebehu jediného desaťročia odtiaľ vyháňali všetci všetkých,“ dodáva analytik, pričom pripomína deportácie Židov, Rómov a napokon vyhnanie Maďarov.

    „Michal Havran chce umlčať Mariána Kuffu, Ján Čarnogurský chce umlčať Michala Havrana, Samo Marec chce umlčať Ľuboša Blahu a Ľuboš Blaha sa rozhodol znepriateliť si celý svet. Nikdy som s jeho metódami zosmiešňovania a nedôstojných urážok protivníkov nesúhlasil, napísal som to veľakrát a povedal mu to osobne ešte viackrát, naposledy aj dnes. Jeho odpoveď je väčšinou taká, že on to už predsa skúšal vecne a slušne, ale ich arogantný postoj to nezmení a s takýmito ľuďmi je zbytočné polemizovať, takým sa treba jedine vysmiať… Každý má svoje osobné pohnútky, prečo na druhého reaguje tak, ako reaguje.“

    Pochodujeme k fašizmu

    Tým, že za svoju hlavnú agendu vyhlásime slušnosť, nevedieme podľa Chmelára spoločnosť k pestovaniu cností, ale k prehlbovaniu jej pokrytectva. „Lenže slušnosť nie je politický program. Je to morálny gýč, ktorý zakrýva hodnoty a záujmy, z ktorých vychádzate. Kto tu bude rozhodovať o slušnosti? Vy? Ja? K slušnosti sa neprevzdycháte. Slušným sa nestávate facebookovým profilom s transparentom. V politike treba presadzovať a bojovať za lepšie zákony, ktoré urobia túto krajinu spravodlivejšou, ale aké to majú byť zákony, o tom môže rozhodnúť len poctivá verejná diskusia, v ktorej sa nebude zavádzať a klamať, a z ktorej nebudú vylúčené relevantné postoje,“ dopĺňa analytik.

    „Festival Pohoda je plný kvalitnej hudby a umenia a jeho atmosféru a povesť kazí len nevkusne jednostranná spolitizovanosť, ktorú nepopiera ani jej zakladateľ. Poslanec Blaha by si mohol nájsť inú formu kritiky, lebo toto samoúčelné posmievanie je už dávno kontraproduktívne. Ale v momente, ako niekto začne manipulovať davom a vyzývať ho na prejavy vulgárnej neúcty voči konkrétnemu človeku, by sa mal každý demokrat postaviť na obranu ľudskej dôstojnosti a jasne povedať, že toto nie. Bez akéhokoľvek ´ale´ či iných zjemňujúcich poznámok. Inak pochodujeme k fašizmu hlučnejšie ako originálni fašisti, ktorí dnes ticho čakajú na svoju príležitosť,“ uzatvára Chmelár.

    Komentátor: Blaha si prostredník zaslúži

    Konzervatívny komentátor Peter Králik však na portáli glob.sk obhajuje dvihnutý prostredník pre poslanca Blahu. „Ten prostredník si Blaha vypýtal, makal na ňom tri dni a dosiahol svoje. Chybou je, že mu účastníci Pohody sadli na lep. A pomohli mu tak zachrániť si vlastnú riť v boji o preferenčné hlasy na scvrkávajúcej sa kandidátke Smeru v budúcich voľbách. V prípade účastníkov ľudsky tomu rozumiem. Blaha si prostredník v slovenskej politike zaslúži permanentne. Je to totiž falošný hráč s nesprávnou spoluhláskou na začiatku slova,“ píše Králik.

    Komentátor dokonca kritizuje aj Chmelárov postoj k celej veci. „Tvrdiť o davovom prostredníku návštevníkov Pohody, že je prejavom ´fašizmu´ a primiešať k tomu hrôzy druhej svetovej vojny na Slovensku, je od Chmelára fail, rovnako ako všetky programovo a prezícne pripravené útoky Blahu počas dní, keď sa konala Pohoda. Je to neautentické a je to v prípade oboch pánov čistý politický marketing. Ani Chmelárova hra na vyváženosť a ´otca porozumenia a zjednotiteľa´ príliš neobstojí. Jeho obsesia Kiskom, ktorý už nekandiduje, ho usvedčuje, že mu to veľmi s tým zjednotením a porozumením na Slovensku nejde,“ dodáva.

    - Reklama -