Javorčík: Situácia v rokovaniach o brexite je pomerne kritická

    0
    Peter Javorčík (Autor: TASR)

    “Čas nám uteká. Do dátumu brexitu je menej ako deväť mesiacov a táto turbulencia alebo nestabilita v britskej vláde nenapomáha tomu, aby sme mohli pokročiť v rokovaniach,” podotkol Javorčík, podľa ktorého stále nie je úplne jasná pozícia Británie, akú formu vystúpenia z EÚ chce.

    “Môže to byť scenár tzv. tvrdého brexitu, keď sa Británia stane treťou krajinou ako hociktorá iná, alebo budeme mať na stole dohodu, ktorá zabezpečí určitú kontinuitu vzťahov medzi obidvoma stranami,” konštatoval stály predstaviteľ. Ako povedal, je presvedčený, že k nejakej forme brexitu dôjde, a neočakáva, že by Briti napokon vycúvali.

    Takzvaný tvrdý brexit môže mať podľa neho negatívne, ale i pozitívne následky. “Mohol by mať dopad hlavne na elektrotechnický priemysel alebo automobilky, ktoré vyvážajú do Británie. Na druhej strane sa môžu investori rozhodnúť viac investovať na Slovensku, a nie v Británii,” upozornil Javorčík s tým, že už aj v súčasnosti existujú takéto príklady.

    Zo svojej funkcie odišiel britský minister pre brexit David Davis, ako aj minister zahraničných vecí Boris Johnson. Premiérka Theresa Mayová rezignácie oboch ministrov prijala a v priebehu pondelka (9.7.) už oznámila mená nástupcov – Davisa nahradí doterajší minister výstavby Dominic Raab, zatiaľ čo agendu Johnsona prevezme Jeremy Hunt, ktorý bol doteraz ministrom zdravotníctva a sociálnych vecí.


     

    - Reklama -