Kiskovo vyhlásenie o prevzatí moci? Veľké posolstvo, ktoré treba brať vážne, vraví politológ Kusý

0
Miroslav Kusý (Autor: TASR)

Minulý týždeň sa na Slovensku konal hudobný festival Pohoda. Ako by ste zhodnotili politické odkazy, ktoré na ňom zazneli?

Pohoda je najväčšie podujatie kultúrno-politického typu, takže ho tak aj treba brať. To, čo sa tam deje, má obvykle dosah aj na celé Slovensko.

Na festivale sa zúčastnil aj prezident Kiska, ktorý v rozhovore so Štefanom Hríbom povedal, že treba prevziať moc. Ako to vnímate?

Tak, že to je veľké posolstvo a je potrebné ho brať vážne. Od koho prevziať, o tom niet sporu. Od súčasného nositeľa politickej moci.

Nemôžu slová prezidenta Kisku naznačovať istú formu revolúcie?

Ja by som to až tak vysoko nehodnotil ako revolúciu. Je to naznačenie politického cieľa, smerovania, kam chceme ísť, čo chceme dosiahnuť. Skôr by som to nazval určenie našich cieľov.

Na druhej strane je Ľuboš Blaha, ktorý každý rok kritizuje festival Pohoda, na čo údajne moderátor na festivale vyzval ľudí, aby mu do kamery ukázali prostredník. Čo si o tom myslíte?

Tak to patrí k tomu primitívnemu folklóru. Na takýchto akciách sa tomu asi ani nedá vyhnúť.

Myslíte si, že festival prezentuje iba jeden politický názor, ako to naznačujú niektorí politici?

Nie, myslím si, že na tomto festivale sa stretne široké spektrum názorov. Podľa mňa sa tam stretáva to najlepšie, čo na Slovensku máme.

Ako vnímate účasť politikov na festivale?

Politici dobre vedia, kde sa majú ukázať. Ak je to akcia, ktorá im prinesie body, tak sa tam ukážu. Pohoda je presne ten typ festivalu, kam budú politici chodiť, ak im to môže priniesť u ľudí nejaké body.

V marci tu máme prezidentské voľby. Vnímate, že by sa už začala kampaň niektorého z kandidátov?

Možno, že áno, že sa tu už objavujú prezidentské kampane. Dokonca určite sa tu objavujú kampane, kde jednotlivci idú so svojou kožou na trh a snažia sa prezentovať verejnosti. Ak by som mal konkretizovať – v tomto prípade hovorím o vedcovi Robertovi Mistríkovi, ktorý k týmto kandidátom určite patrí.

Kto má podľa vás v týchto voľbách najväčšie šance?

Táto otázka je ešte veľmi predčasná a nedá sa na ňu odpovedať. Musíme dočkať času ako hus klasu, ako sa hovorí. Uvidíme.

- Reklama -