Čaká nás dvojmiliardový nákup stíhačiek. Šialenstvo. Megaškandál. Každý Slovák dá 800 eur, hnevá sa opozícia

    0
    Stíhačka F-16. (Autor: TASR)

    V programe Bezpečnostnej rady SR sa v utorok podvečer objavil materiál, podľa ktorého Gajdoš odporúča vláde nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72. Tie dostali prednosť pred švédskymi strojmi JAS-39 C/D Gripen, o ktorých prenájme rokovalo ministerstvo ešte pod vedením Martina Glváča (Smer-SD).

    Ponuka vlády USA sa ministrovi javí ako výhodnejšia po zohľadnení faktorov, ako sú samotný nákup lietadiel, munície, nákladov na výcvik na pilotov a pozemný personál, logistického zabezpečenia, dobudovania infraštruktúry, dodacích lehôt a ďalších nákladov na prevádzkovanie a prípadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont roku 2040. Celkové finančné náklady po prepočte na zabezpečenie 10-ročnej prevádzky oboch lietadiel sú pritom podľa ministerstva približne rovnaké.

    Galko: Šialenstvo. Megaškandál

    Bývalý minister obrany Ľubomír Galko zo SaS ešte v utorok večer písal o „šialenstve za viac ako dve miliardy eur“.

    „Na vláde s najväčšou pravdepodobnosťou koaličné strany Smer-SD a Most-Híd v tichosti v dovolenkovej letnej sezóne ustúpia vydieraniu SNS a schvália netransparentný, pred poslancami výboru pre obranu a bezpečnosť, mimovládnou bezpečnostnou komunitou aj odbornou a laickou verejnosťou, skrátka pred všetkými utajený nákup 14 amerických stíhačiek F-16. Pokútne, bez súťaže, bez diskusie, bez toho, aby sme vedeli, či ich vôbec potrebujeme a v takom počte. Bez toho, aby sme vedeli, ako plánujeme ich využitie,“ uviedol Galko s tým, že stále ani nevieme, prečo nestačí prenájom osem Gripenov na obdobie desať rokov, ako sa to plánovalo za exministra Martina Glváča.

    Podľa Galka je nákup za dve miliardy obrovský a ak bude SaS po voľbách vo vláde, sľubuje rázne kroky. „Je to megaškandál a ja dávam verejný prísľub, že ak bude po najbližších voľbách SaS vo vláde a bude mať dosah na rezort obrany, tak celý tento ´nákup´ podrobíme poctivému auditu. A aj s prípadnou trestnoprávnou koncovkou, ako to bolo pri nástenkovom tendri, pokiaľ sa ukáže, že je potrebná,“ dodáva poslanec, pričom „pokladá za nonsens takto pokútne a v utajení hospodáriť s peniazmi nás všetkých“.

    „Na mieste ministra obrany Gajdoša by som nespával pokojne aj Janoušek so Štefanovom vtedy len podpisovali, čo im strkali pod nos a ako dopadli, vieme,“ uzavrel Galko.

    Remišová: Každý Slovák dá 800 eur

    Ďalšia opozičná poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO hovorí o najdrahšom nákupe štátu v histórii Slovenska. „Len na tieto stíhačky sa každý jeden pracujúci Slovák zo svojich daní poskladá sumou 800 eur (to nehovorím ešte o obrnených transportéroch, ktoré sprevádzajú veľké podozrenia). Takýto obrovský nákup chce vláda odbaviť bez akejkoľvek diskusie a uprostred leta. Materiál zverejní deň predtým, ako sa má schváliť,“ upozornila poslankyňa na sociálnej sieti Facebook.

    Remišová zároveň zdieľa aj status bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa a dodáva, že hoci „SNS tvrdí, že je všetko v poriadku, tak to isté tvrdili aj pri kauze emisie, aj pri kauze nástenkového tendra, kde boli minulý rok odsúdení dvaja ministri SNS na dlhé tresty“. „Aj tieto nákupy vyzerajú na typický Slotovský scenár,“ uzatvára.

    Naď: Slabučká psuedoanalýza s jasným tendenčným cieľom

    Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď navyše skritizoval spomínaný materiál z dielne ministerstva obrany, pričom hovorí o „slabučkej  pseudoanalýze s jasným tendenčným cieľom vyzdvihnúť výhody F-16 a potlačiť výhody Gripenov. Naď nechápe ani, prečo bolo medzirezortné pripomienkovanie zvolené len na dva pracovné dni.

    „Prečo MO SR utajilo cenu, keď všade vo svete, opakujem všade sa bežne zverejňuje? To nestojí SNS občan za to, aby mu povedala, kde dá dve miliardy eur z jeho daní? Prečo v dokumente nikde nenájdeme náklady na letovú hodinu? Náklady na rok servisovania MiG-ov sú ďaleko vyššie ako 30 miliónov eur, ktoré uvádza verejne MO SR. Pýtam sa, ponechanie si MiG-ov na minimálne ďalších päť, ale pravdepodobne až do 10 rokov zarátalo MO SR do celkových nákladov? Hovoríme o ďalších zhruba 200 až 400 miliónoch eur. A to len pre nečinnosť SNS, odkedy sa dostala do vlády. Vyčísli im to niekto? Prečo to nie je v tejto ´analýze´?“ pýta sa okrem iného analytik.

    Naďa zaujala aj ďalšia vec spomínaná v dokumente, ktorá sa týka angličtiny. „Pri výcviku je uvedené, že naši piloti majú slabú angličtinu a preto je ponuka US lepšia, lebo v rámci troch, štyroch rokov výcviku ich Američania zlepšia v angličtine. To fakt toto napíše naše MO SR? Že naši piloti majú slabú angličtinu? To je akože výhoda F-16?“ dodáva ironicky s tým, že nechápe, prečo sa koaliční partneri nechávajú SNS donekonečna vydierať.

    O nákupe stíhačiek sa malo pôvodne rozhodnúť do konca júna. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) však rokovanie o stíhačkách odložil, pretože chcel mať na stole všetky potrebné materiály a tiež dve porovnateľné ponuky od výrobcov švédskej stíhačky JAS-39 Gripen a americkej stíhačky F-16.

    Celkovo má Slovensko záujem o kúpu 14 stíhacích lietadiel, ktoré majú nahradiť dosluhujúce ruské stroje MiG-29. V minulosti rokovalo ministerstvo obrany so švédskou vládou o prenájme lietadiel JAS-39 Gripen, súčasný minister Gajdoš k tomu pridal rokovania s vládou USA o nákupe strojov F-16. Namiesto prenájmu je v súčasnosti v hre kúpa nadzvukového stíhacieho letectva. Hodnota nákupu podľa plánov presiahne miliardu eur.

    - Reklama -