Neformálne centrum politického vplyvu Únie sa bude sťahovať do priestoru strednej Európy. Možno vrátane Bavorska, myslí si docent Valenčík

Radim Valenčík (Autor: Hans Štembera)

Európski lídri po nedávnom summite nešetrili oslavnými prejavmi, že migrácia je konečne vyriešená a summit bol úspešný. Naozaj bol úspešný? Uvedie niekto dohody do praxe? Napríklad nepriepustnosť úniovej hranice?

Z akčného hľadiska sa nedohodlo prakticky nič. Informácie zo summitu boli neúplné, nejednoznačné. Jediné, čo sa z nich dalo vyčítať, je, že euročachrári budú držať spolu a presadzovať zmeny za chrbtom verejnosti. Bol to summit bezradnosti a pokrytectva.

Migračná kríza podľa niektorých analytikov už takmer odznela a žiadne zástupy migrantov do Európy neprúdia. Lenže podľa situácie v Stredozemnom mori to až tak veľmi nevyzerá. Ako to je? Máme najhoršie za sebou a teraz ide len o dozvuky v podobe niekoľkých lodí?

To je jeden z prejavov pokrytectva. Žiadna z príčin migračných tlakov sa neodstránila. Na stole nie je ani žiadna koncepcia odstraňovania príčin, ani eliminovania dôsledkov dlhodobo pôsobiacich príčin. K problému treba pristúpiť oveľa komplexnejšie. Ak bude napríklad EÚ aj naďalej realizovať politiku masívnych dotácií do poľnohospodárstva, ťažko možno očakávať, že poľnohospodárstvo v afrických krajinách bude stabilizujúcim faktorom miestnych ekonomík.

Pokiaľ sa bude doktrína ľudských práv uplatňovať účelovo a selektívne, bude dochádzať k bujneniu nebezpečných foriem islamu. Chce to oveľa komplexnejší prístup. Otázkou je, či súčasné vedenie EÚ chce problémy riešiť alebo ide len o nastrčené figúrky, ktorých poslaním je umožniť deštrukciu európskych hodnôt a európskych krajín ako takých.

V lete 2015 začala vo veľkom vrcholiť migračná kríza. Do Európy sa valili státisíce ľudí z Blízkeho východu aj Afriky. Kam sme sa za tie tri roky posunuli? Ako je možné, že EÚ za ten čas nebola schopná nájsť a hlavne realizovať nutné riešenie, ktoré by problém zastavilo?

Kto chce problémy riešiť, nájde si prostriedky. Kto ich riešiť nechce, nájde si výhovorku. Obávam sa, že súčasná euroreprezentácia problémy riešiť nechce. Európa so svojimi tradičnými hodnotami a historickými skúsenosťami bráni plánom na vyhrocovanie a stupňovanie konfliktov po celom svete, ktoré majú kamuflovať zlyhávanie súčasného jadra globálnej moci.

Štáty ako Nemecko, Francúzsko či Grécko problém s migráciou extrémne sužoval, ale Česku sa vlastne všetko vyhlo. Napriek tomu politici tému migrácie a hrozby z toho plynúce používali a používajú. Neplašia zbytočne?

Vo chvíli, keď začnú hromadne vznikať no-go zóny, keď sa začnú rozrastať, keď sa polícia dostáva pod tlak, už je neskoro. Je najvyšší čas poučiť sa z toho, k čomu došlo v takzvane „rýchlejšej“ časti viacrýchlostnej EÚ. Vrátane tých najvyspelejších krajín, ako je Francúzsko a teraz už dokonca aj Nemecko. U nás, v Maďarsku, Poľsku, na Slovensku, ale aj v Rakúsku a povedzme aj Slovinsku také vyhrotené problémy nemáme.

Prečo? Stačí sa pozrieť do histórie, čo tieto krajiny spája. Majú zhodnú historickú skúsenosť s tým, čo ohrozovalo európske hodnoty, tie hodnoty, ktoré kedysi pozdvihli celú globálnu civilizáciu na úroveň, na akú sa dostala v druhej polovici minulého storočia. Vrátane civilizačnej a modernizačnej misie, ktorú tieto hodnoty zohrali prostredníctvom Atatürka v Turecku, prostredníctvom sovietskej moci v Rusku a celom postsovietskom priestore, ale aj v Číne a ďalších krajinách, ktoré z toho ťažia dodnes. A my, Európania, sme teraz vystavení obrovskému tlaku na to, aby sme tento odkaz doviedli k úpadku. To nesmieme pripustiť.

Český europoslanec Tomáš Zdechovský poukazuje na spoluprácu neziskoviek a pašerákov, ktorí de facto spoločne vozia migrantov do Európy. Podľa Zdechovského téma migrácie natoľko štiepi členské štáty Únie, že by sa v dôsledku toho mohla EÚ rozpadnúť. Máte rovnakú obavu?

Pán europoslanec Zdechovský urobil kotrmelec a zrazu hovorí niečo úplne iné než predtým. Ak je to poctivo a úprimne prežitá zmena postoja, možno to len uvítať. No nejde len o riziko rozpadu EÚ, ale devastáciu krajín EÚ. Pokiaľ ide o rozpad, tak som niekoľkokrát uviedol, že politika, ktorú personifikuje Frau Merkel, nutne vedie nielen k rozpadu Únie. 

Taliansky minister vnútra Salvini povedal, že Taliansko migrantov, ktorých by Nemecko mohlo chcieť vracať, nebude prijímať. Dôsledne odmieta v talianskych prístavoch prijímať lode plné migrantov, čelí kritike, že je to nehumánne, že tí ľudia môžu na lodiach aj zahynúť. Neprehnal to Salvini?

Najvyšší čas riešiť problém organizovaného zločinu založeného na pendlujúcich samozvaných tzv. „záchranárskych lodiach“, ktoré pod záštitou tzv. neziskových organizácií prevádzkujú pre nich veľmi ziskovú činnosť. Každý prípad pašeráctva ľudí by sa mal dôsledne vyšetriť. Ako je možné, že sa napríklad nerobí odposluch a monitoring komunikácie medzi tzv. záchranárskymi loďami a pašerákmi, ktorí vyvážajú ľudí na more? 

Čo výhľad do budúcna? Presťahuje sa Afrika do Európy? Ako sa to môže s naším kontinentom skončiť?

To by bola téma na viac než ďalší rozhovor, takže len stručne. Dôležité bude sledovať a vyhodnocovať pokus Číny o podporu komplexného vzostupu Etiópie, do ktorej táto veľmoc investuje veľké prostriedky a kde sa snaží trpezlivo zlepšovať všetky komponenty infraštruktúry.

Pokiaľ ide o nás, stále si myslím, že my to na rozdiel od Frau Merkel zvládneme. Neformálne centrum kultúrneho a následne aj politického vplyvu EÚ sa bude sťahovať do priestoru stredoúniových krajín, možno vrátane Bavorska. Tu sú príhodné podmienky pre odštartovanie skutočných a komplexných reforiem, ktoré umožnia, aby bol sociálny rozvoj nielen cieľom, ale aj faktorom ekonomického rozvoja. To vráti európskym krajinám schopnosť nadviazať na historické hodnoty a zase pôsobiť aj silou vlastného príkladu.

- Reklama -