VIDEO Americký veľvyslanec pozýva na Pride a nie je sám. Podpora niektorých veľvyslanectiev prekvapí

    0
    Americký veľvyslanec Adam Sterling počas PRIDE Parade v Bratislave (Autor: Reprofoto: Facebook/ USA and Slovakia)

    „Rád by som vás všetkých pozval na ôsmy ročník Dúhový PRIDE Bratislava. Dúhový PRIDE v Košiciach a Bratislave je excelentný spôsob, ako osláviť rôznorodosť a významný prínos LGBTI osôb pre slovenskú spoločnosť,“ hovorí vo videu Sterling.

    V spoločnom vyhlásení niektorých ambasád sa píše, že ako medzinárodní priatelia a partneri Slovenskej republiky sa pripájú k oslavám PRIDE a zdôrazňujú záväzok chrániť a obhajovať ľudské práva všetkých ľudí bez rozdielu. „Veríme, že tieto podujatia budú ďalej napomáhať šírenie pozitívnych spoločenských postojov voči LGBTI+ členom rodiny, susedom, kolegom a priateľom.“

    Rozmanitá spoločnosť pre prospech všetkých

    „Ako je uvedené vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv, všetci ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti a právach bez ohľadu na odlišnosti akéhokoľvek druhu. Naše vlády uznali túto skutočnosť za základnú pravdu a spoločne s partnermi sa usilujeme tento ideál napĺňať. Potvrdzujeme takisto zásady Charty základných práv Európskej únie, ktorá zakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie,“ dodáva spoločné vyhlásenie.

    Inkluzívna a rozmanitá spoločnosť založená na rovnosti, rešpekte a slobode je podľa signatárov pre prospech všetkých. „Uznávame a vítame úsilie zamerané na ochranu a presadzovanie ľudských práv všetkých ľudí v Slovenskej republike, vrátane LGBTI+ osôb. Každý si zaslúži bezpečné prostredie bez násilia a obťažovania. Je to výzva na celom svete a stojíme za všetkými, ktorí sa zaoberajú riešením týchto pálčivých otázok. Riešenie tejto výzvy je v súlade s medzinárodnými záväzkami našich vlád. Povzbudzujeme každého, aby podporoval a presadzoval všetky ľudské práva pre všetkých ľudí,“ uzatvárajú signatári, ktorými sú napríklad veľvyslanectvo Austrálie, Izraela či Talianska. Medzi prekvapivejších signatárov by sme mohli zaradiť veľvyslanectvá skôr konzervatívnejších krajín, ako sú Rumunsko, Albánsko či dokonca Srbsko, ktoré má v ústave stanovené, že manželstvo je zväzkom muža a ženy. 

    - Reklama -