Slovensko dostane nového prezidenta a novú podobu opozície. Sulíka čaká extrémne ťažký rok, píše komentátor

    0
    šef OĽaNO Igor Matovič spolu s opozičnými poslancami (Autor: TASR)

    Komentátor Jaroslav Daniška na portáli denníka Postoj tvrdí, že prezidentské voľby, respektíve ich dve kolá majú dva významy a práve prvé kolo môže rozhodnúť o všetkom. Rovnako aj kandidát, ktorého predstaví najsilnejšia strana (Smer-SD), vie dve veci – „že má takmer stopercentnú istotu, že so straníckymi bilbordmi postúpi do druhého kola a že tam si môže byť istý, že tie bilbordy budú jeho najväčší problém“, píšekomentátorj. Podľa neho by výnimkou mohol byť kandidát Smeru, ktorý by sa nepotreboval opierať o svoju stranu a jej meno v prvom kole.

    Autor článku zastáva názor, že opozícia bude mať iný problém. A to z jedného dôvodu – Mistrík, ktorého strana SaS podporí vo voľbách, je pre Slovákov neznámy. A líder liberálov Richard Sulík by podľa Danišku potreboval vlastného kandidáta, ktorý by sa zaoberal aj témami, ktoré považuje za dôležité. Taký však zatiaľ nie je. Rovnako vraj môže byť pre Sulíka problém aj prípadná kandidatúra poslankyne za OĽaNO Veroniky Remišovej, ktorú Slováci poznajú, a najviac sa stotožňuje s problémami, ktoré otvoril aj Andrej Kiska.

    V tomto prípade je namieste otázka, čo tieto fakty urobia so Sulíkovou stranou. Podľa autora článku je strana závislá od ostatných kandidátov a teda pádom je nesuverénna. „Už dvakrát ťažil z chýb iných, pri vstupe do politiky a pri nečakane vysokom čísle v posledných voľbách raz ´pritlačil´ SDKÚ, druhý raz Procházku, teraz dúfa, že niekto ´nepritlačí´ jeho. Čaká ho extrémne ťažký rok,“ ozrejmuje autor v komentári.

    Na druhej strane uvádza dve mená, ktoré by mohli ťažiť z neúspechu SaS – František Mikloško a Milan Krajniak, pričom obaja už zbierajú podpisy od občanov na kandidatúru, a obaja sa venovali alebo venujú politike, pričom ju majú radi a má „hrany aj obsah“.

    Rozdiel medzi nimi je ten, že Mikloško kandiduje ako nezávislý, s možnou podporou KDH, a Krajniak za Kollárovu stranu Sme rodina a dúfa, že mu meno strany pomôže. Napriek tomu je podľa Danišku na tom stále lepšie ako Sulík, pretože ich strana si dokázala za dva roky v parlamente vybudovať vzťah s každou opozičnou stranou. Už len čakať, ako to dokáže Krajniak zakomponovať do kampane.

    Úplne iný prípad je Mikloško, ktorý ako nezávislý síce prijme podporu strán, ale nie ich podmienky. „Mikloškova najväčšia výhoda je práve zoči-voči ostatným opozičným kandidátom. Každému trčí nejaká strana spod košele, každý hrá na niekoho alebo niečo. Bude to cítiť celú kampaň a všetci si to budú navzájom pripomínať a vyhadzovať na oči. Celé to bude mať len jednu chybu, stále bude prítomná jedna výnimka – Mikloško,“ píše sa v článku.

    Ďalšia vec je budúcnosť maďarskej politiky na Slovensku. SMK totiž presunula výber kandidáta na september, čo ukazuje vnútornú slabosť strany. 

    Jaroslav Daniška si myslí, že na konci prezidentských volieb dostane Slovensko dve veci – „nového prezidenta a novú podobu opozície. Viem si predstaviť, že to druhé môže byť nakoniec dôležitejšie ako meno nového prezidenta“, uzatvára autor.

    K celej situácii a článku sa vyjadril jeden z kandidátov Milan Krajniak na svojom facebookovom profile. Podľa neho nie je v prípade prezidentských volieb dôležité, či nový prezident zmení alebo nezmení opozíciu a vládu, ale či budú ľudia cítiť, že sa niečo zmenilo. „Politika má pomáhať ľuďom, nemá to byť futbal, kde sú ľudia iba diváci, ktorí musia sledovať, kto práve vyhráva,“ píše Krajniak vo svojom statuse.

    - Reklama -