Profesor Keller: Sme kolóniou nadnárodných firiem a bánk. Únia nás proti týmto dravcom nechráni tak, ako by mala. Bez nej však nebudeme chránení vôbec

0
Český europoslanec Jan Keller (Autor: TASR)

Zásadnou témou je, či je Česko ekonomickou kolóniou Nemecka alebo EÚ. Je? A dá sa s tým niečo robiť, aby nebolo?

Sme ekonomickou kolóniou veľkých nadnárodných spoločností a silných bankových ústavov, ktoré majú sídlo nielen v Nemecku, ale aj v Holandsku, Francúzsku a inde. Na pomery doplácajú aj radoví zamestnanci v týchto krajinách, hoci zatiaľ nie tak drasticky ako u nás. Európska únia nás proti týmto dravcom nechráni ani zďaleka tak, ako by mala. Bez Európskej únie nebudeme chránení vôbec. To je naša slobodná voľba.

Nemali by byť kľúčové strategické a sieťové odvetvia pod kontrolou štátu? Už stredoveký štát si chránil svoje „regály“…

Samozrejme, že by tieto odvetvia mali byť pod kontrolou štátu. Lenže to by štát nesmel byť pod kontrolou istých vplyvových skupín. A ľudia, ktorí majú toľko odvahy, že sa tejto kontrole postavia, by nemali byť ohováraní, osočovaní a ostrakizovaní ako náš prezident Zeman. Je veľa vecí, ktoré by sa museli od základu zmeniť, ak nechceme byť kolóniou.

Štyri pätiny bohatstva vytvoreného vlani vo svete skončili v rukách jedného percenta najbohatších ľudí planéty, zatiaľ čo najchudobnejšia polovica ľudstva nezískala nič. Upozornila na to nezisková organizácia Oxfam, ktorá závery svojich analýz nerovností vo svete tradične zverejňuje v predvečer Svetového ekonomického fóra v Davose. Opäť, nemali by národné štáty hájiť svojich občanov, strednú triedu a malé a stredné podniky pred nadnárodnými korporáciami?

Finančne najsilnejšie subjekty si prisvojujú čoraz väčší podiel svetovo vytváraného HDP. Stredná trieda v Európe aj v USA stagnuje a jej vyhliadky sa horšia. Pritom stredná trieda sa stala posledným sponzorom tých naozaj chudobných ľudí. Tí skutočne bohatí platia na daniach oveľa menej, než by proporčne mali, zato zďaleka najviac zo všetkých využívajú daňové raje. Európska únia proti tomu brojí, ale to je asi tak všetko. Zmeny, ktoré navrhuje, sú polovičaté a príliš pomalé.

Nerovnosti sa medzitým dramaticky zostrujú. Je pravda, že narastajú stredné vrstvy v Číne a v Indii. Neraz vďaka tomu, že za nižšiu odmenu vykonávajú v globalizovanej ekonomike to, čo robili kedysi stredné vrstvy v Európe a v USA. Globalizácia, tak, ako prebieha, svet destabilizuje rýchlejšie, ako ho obohacuje. Súčasťou tejto globalizácie je mocenské vyvlastňovanie celých štátov. Ako sa majú štáty brániť globalizácii, keď jej súčasťou je to, že sa stávajú čoraz viac bezbrannými?

Už sú to tri roky, čo českú politiku ovládla téma migrácie. Niektorí argumentujú, že to bola zbytočná a zástupná téma, lebo v Česku skoro žiadni migranti neboli. Čo si o tom myslíte? 

To je rovnaké, ako keby niekto tvrdil, že je zbytočné brániť zakladaniu ohňa na parketách v byte, pretože v tom byte predsa ešte nikdy nehorelo. Politici a médiá, čo podobné bludy šíria, by určite nemali nikdy dostať do ruky zápalky. Robia všetko pre to, aby sme sa neubránili. Dokonca ich podozrievam, že nie sú ani nikým podplatení. Sú jednoducho takí – ospravedlňujem sa, tu mi chýbali slušné slová.

Česko zatiaľ vyčerpalo z EÚ zhruba 700 miliárd českých korún (vyše 27 miliárd eur) na dotáciách. Zástancovia členstva v EÚ to považujú za dôkaz svojej pravdy, kritici členstva poukazujú na zbytočnosť dotovaných projektov, ktoré treba aj tak spolufinancovať. Zástancovia EÚ tiež tvrdia, že je dôležitý filozofický rozmer členstva v EÚ a jeho význam pre demokraciu v krajine. Odporcovia Únie argumentujú, že EÚ ľuďom vnucuje svoju politickú agendu a obmedzuje ich slobodu. Ako sa na to dívate?

Podľa mňa je podstatné to, že tie dotácie platia predovšetkým stredné vrstvy na Západe. Nejdú z vreciek firiem a bánk, ktoré od nás čerpajú každý rok mnohonásobne viac, ako sa na nás na dotáciách zložia už spomínané stredné vrstvy. Výsledkom je, že ľudia na Západe sú naštvaní, že na nás musia doplácať, a ľudia u nás sú naštvaní, že oproti nim zostanú večne chudobní. Koncerny a banky majú z tejto vzájomnej nevraživosti určite celkom radosť.

Bolo by pre Českú republiku opustenie EÚ katastrofou? A ak bude EÚ vnucovať Česku imigrantov a bude pokračovať Schengen s voľným pohybom osôb vrátane migrantov a teroristov, nebude jedinou šancou EÚ opustiť?

Migrantov v žiadnom nariadenom množstve prijať nesmieme. Aj keby bolo to množstvo jednociferné. Štát, ktorý nemá právo určiť, kto sa bude na jeho území zdržiavať, prestáva byť štátom. Takto to vníma v Európe viac krajín. Som optimista, preto si myslím, že ak bude v tejto veci Brusel tlačiť na pílu, Európa skolabuje rýchlejšie, než z nej stačíme vystúpiť.

- Reklama -