Lode migrantov by som posielal naspäť ako Salvini. Merkelová pochováva Európu, varuje Sulík

0
Richard Sulík (Autor: TASR)

Kritizujete vládu Petra Pellegriniho a Roberta Fica, že zradili slovenské záujmy, zatiaľ čo Emmaunel Macron obhajuje záujmy Francúzska a Sebastian Kurz Rakúska. Čo vám konkrétne prekáža?

Peter Pellegrini ešte nemal kedy chrániť záujmy Slovákov v zahraničí, ale Robert Fico ich preukázateľne zradil na stretnutí s Macronom v Salzburgu minulý rok. Slovenská vláda v spojení s parlamentným výborom pre európske záležitosti rok odmietala smernicu o vysielaní pracovníkov, ktorá poškodzuje slovenských autodopravcov. Robert Fico však otočil o 180 stupňov, pretože sa chcel zapáčiť Macronovi. To je človek, ktorý je bez zásad a tak potom aj vyzerá jeho politika. Europoslanci za Smer navyše nedávno túto zradu v Európskom parlamente potvrdili.

Prioritne sa slovenská vláda snaží vystupovať tak, že obhajuje záujmy Slovákov v oblasti migrácie. Konkrétne proti kvótam. Toto si podľa vás zaslúži pochvalu?

Peter Pellegrini bojuje proti kvótam, ale zároveň jedným dychom v Bruseli dodáva, že Slovensko môže dobrovoľne prijať až 1200 migrantov. Viete, mne je úplne jedno, či ich vezmeme povinne, alebo dobrovoľne, keď sem už raz prídu.

V tomto je Sloboda a Solidarita oveľa poctivejšia. Ak raz hovoríme nie, tak sa ľudia môžu spoľahnúť, že to bude nie.

V posledných dňoch sa dosť diskutuje o postupe novej talianskej vlády, ktorá otáča lode plné migrantov zo svojich prístavov späť na more. Aké sú nálady voči talianskej vláde v Európskom parlamente a ako vy osobne vnímate kroky Mattea Salviniho?

V Európskom parlamente sú poslanci, ktorí Salvinimu fandia. Sú to najmä europoslanci z jeho bývalej frakcie, keďže on bol tiež europoslanec. Na druhej strane sú europoslanci, ktorí kroky talianskej vlády považujú za neprijateľné.

Taliansko je také zaplavené migrantmi, že je jediné rozumné riešenie povedať stop a uzavrieť hranice. Keď som ja navrhoval, že musíme chrániť hranice, tak mi ľudia oponovali, že nie je možné chrániť tisíckilometrové pobrežie. Jasné, že sa to dá. Taliani to zo dňa na deň zvládli.

Takže by ste rovnako posielali lode migrantov naspäť ako Salvini?

Určite áno.

Zároveň kritizujete Angelu Merkelovú, ktorá podľa vás ničí Európu.

Merkelová tým, čo stvára v Nemecku s Horstom Seehoferom, pochováva Európu. Nemecké zákony hovoria úplne jasne, že ak migrantom zamietli azyl, tak majú zabránený vstup do Nemecka. Angela Merkelová si ale postavila hlavu, že to tak nemôže byť, hoci jej konanie je v rozpore s nemeckými zákonmi a platným Dublinským dohovorom. Toto ničí nemeckú vládu a dnes by bola CDU vo voľbách slabšia ako v tých posledných, keď mala historicky najhoršie výsledky. Zároveň však rastie AfD, ktorá má k migrantom jasný a autentický postoj.

Ak by prišlo k uzatvoreniu hraníc štátov, nebol by to náznak konca Schengenu a Európskej únie?

Môže to byť koniec Schengenu, ale koniec Schengenu neznamená koniec Európskej únie.

Upozornili ste na to, že v Európskom parlamente sú stále europoslanci, ktorí vítajú v Európe migrantov. Prekvapilo vás to?

Jasné, že prekvapilo. Po tom, čo sa dva milióny ľudí nahrnulo do západnej Európy, pričom tieto krajiny s tým majú reálne veľké problémy, som ostal prekvapený, že si niekto ešte v roku 2018 vytiahne plagátik s nápisom Utečenci vitajte. Je to dosť zasnený pohľad.

Budúci rok sú voľby do Európskeho parlamentu a niektorí slovenskí europoslanci, konkrétne Józef Nagy a Monika Beňová, hovoria, že majú interné prieskumy, že sa do Európskeho parlamentu môžu dostať kotlebovci. Má takéto prieskumy aj vaša frakcie ECR?

Nie, nemáme, ale závisí od toho, kto bude kandidovať. Jediný, kto na seba viaže hlasy spomedzi kotlebovcov, je Marian Kotleba. Ten bude ale kandidovať za prezidenta.

A bude jedna z tém eurovolieb možný nástup kotlebovcov?

Záleží na tom, kto sa tomu bude venovať. Pre mňa to rozhodne nebude jedna z tém. Mám úplne iné plány, ak sa rozhodnem kandidovať, a ak nie, tak budem s mojimi kolegami, ktorí budú kandidovať, riešiť úplne iné veci ako Mariana Kotlebu.

Volebná účasť je však veľmi nízka a kotlebvoci majú celkom disciplinovaných voličov.

Z toho dôvodu musia ostatné strany mobilizovať svojich voličov. Aj o Smere sa hovorí, že má veľmi disciplinovaných voličov. Naši voliči chápu súvislosti, sú múdri a tiež rovnako disciplinovaní.

Budete sa pokúšať spraviť niečo s volebnou účasťou pri voľbách do Európskeho parlamentu, pretože Slovensko ju malo zatiaľ najnižšiu spomedzi členských štátov EÚ?

Navrhol som niekoľko opatrení, aby sa volebná účasť zvýšila. Napríklad, aby boli voľby do Európskeho parlamentu v piatok, aby sme ich spojili s prezidentskými voľbami či aby bol deň voľna pre toho, kto pôjde voliť. Žiaľ, nebola všeobecná zhoda s týmito návrhmi.

- Reklama -