Spojené štáty vyzvali Lajčáka, aby sa Slovensko počas predsedníctva OBSE zameralo na Ukrajinu

    0
    Miroskav Lajčák (Autor: TASR)

    “Počas nadchádzajúcich šiestich mesiacov je ťažké plne predvídať vývoj, ktorý môže nastať v regióne OBSE. Radi by sme však ponúkli na zváženie názor Spojených štátov na organizačné priority, ktoré pravdepodobne zostanú relevantné aj počas vášho predsedníctva,” odkazuje misia USA pri OBSE osobitnému predstaviteľovi ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí pre predsedníctvo SR v OBSE Lukášovi Parízkovi, ktorý vo štvrtok na zasadnutí Stálej rady predstavil rámcové priority SR pre predsedníctvo v OBSE.

    Osobitná pozorovateľská misia OBSE na Ukrajine je “očami a ušami” medzinárodného spoločenstva v častiach Ukrajiny najhoršie zasiahnutých ruskou agresiou. Je preto nevyhnutné, aby Slovensko plne uplatnilo mandát tejto misie na celom území Ukrajiny vrátane Krymu a tých častí východnej Ukrajiny, ktoré kontroluje Ruská federácia, tak, ako to urobili súčasné a minulé predsedníctva, píše sa ďalej v dokumente, ktorý Stálej rade predložil veľvyslanec USA pri OBSE Harry Kamian.

    Slovenské predsedníctvo môže byť dôležité aj pri riešení ďalších pretrvávajúcich konfliktov v regióne OBSE, pokračuje misia USA pri OBSE s tým, že 8. augusta 2018 uplynie desať rokov od vojenskej intervencie Ruska v Gruzínsku. Bratislava môže taktiež prispieť tým, že pomôže obnoviť prítomnosť OBSE na južnom Kaukaze.

    Spojené štáty podľa ich misie v OBSE hlboko znepokojuje smerovanie, ktorým sa niektoré členské štáty v súvislosti s občianskou spoločnosťou uberajú. “Vyzývame predsedníctvo Slovenskej republiky, aby sa postavilo proti akýmkoľvek pokusom oslabiť nezávislú občiansku spoločnosť alebo neprimerane obmedziť príslušníkom občianskej spoločnosti prístup alebo účasť na zasadnutiach OBSE.”

    USA zároveň uvítali zámer Slovenska riešiť energetiku, ktorá je významnou otázkou pre prosperitu a bezpečnosť regiónu.

    Slovensko sa svojho predsedníctva v OBSE so sídlom vo Viedni ujme v januári 2019, keď aj predstaví svoje špecifické priority smerovania tohto zoskupenia pre nasledujúcich 12 mesiacov. Predsedom OBSE je minister zahraničných vecí predsedajúcej krajiny – v roku 2019 ním bude minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

    - Reklama -