Matovičovci nehovoria pravdu. Je to inak, reaguje Hlina na OĽaNO. Súboj o Bratislavu pokračuje

    0
    Líder KDH Alojz Hlina (Autor: TASR)
    V článku Vojna o Bratislavu písali Parlamentné Listy o Hlinovom vyjadrení, v ktorom predseda KDH tvrdil, že OĽaNO zakázalo uzatvárať koalície s kresťanskými demokratmi v bratislavských mestských častiach. Viac sme o tom písali TU.
     
    Na našu otázku, či je takéto opatrenie pravdivé, OĽaNO odpovedalo, že to bolo KDH, ktoré sa „rozhodlo oznámiť kandidatúru na post primátora Bratislavy približne pred tromi mesiacmi bez dohody s inými stranami“. Opozičné zoskupenie dodalo, že „v tom čase už bolo najmenej pol roka známe, že celá parlamentná pravica sa zjednotí aj pri kandidátovi na primátora Bratislavy“. 
     
    Vyjadrenie OĽaNO zrejme pobúrilo Alojza Hlinu, ktorý zdieľal článok PL.sk na svojom facebookovom profile spolu s ráznou reakciou na slová od matovičovcov. 
     
    „Toľko klamstva a zavádzania v jednom stanovisku, to som už naozaj dávno nevidel. Tak za prvé: OĽaNO sa vyhlo odpovedi, či zakázalo koalície s KDH v mestských častiach. Otázka je jednoduchá a odpoveď tiež: áno alebo nie?“ poukazuje Hlina na odpoveď OĽaNO. 
     
     
    Predseda kresťanských demokratov v reakcii ďalej píše, že nie je pravda, že KDH postavilo svojho kandidáta napriek tomu, že mesiace vopred bola avizovaná od OĽaNO a SaS podpora pre Mrvu. 
     
    „Nie je to pravda. V OĽaNO sa nevedeli rozhodnúť, koho vôbec podporia. My sme avizovali, že plánujeme postaviť Líškovu skôr, ako OĽaNO povedalo, kto je vlastne ich kandidát. Je len výrazom zvláštnej politickej kultúry, že samotné rozhodnutie, že to bude pán Mrva, oznámili len pár dní predtým, ako ho predstavili na tlačovke ako spoločného kandidáta,“ pokračuje Hlina.
     
    Podľa Hlinu nie je pravda ani tvrdenie OĽaNO, že v čase, keď KDH nominovalo Líškovú, už bolo viac ako pol roka známe, že celá parlamentná opozícia sa zjednotila pri kandidátovi na primátora Bratislavy. „Pokiaľ viem, tak Zmena zdola, OKS a Nova nie sú parlamentné strany. Sú to strany, ktoré sa radi k dohodám pridajú výmenou za to, že niekde bude ich logo. Ich poloha je až nedôstojná, ale nech sa páči, ak to im neprekáža,“ dodáva líder KDH. 
     
     
    „Pravda je taká, že SaS urobila politickú dohodu s OĽaNO pred viac ako rokom. Dohoda bola, že ak OĽaNO podporí Drobu vo VÚC voľbách, tak SaS podporí toho, koho OĽaNO navrhne na primátora Bratislavy. To bolo bilaterálna dohoda dvoch subjektov, ktorá žiadnu tretiu stranu k ničomu nezaväzovala. To, že sa submisívne a v čase, keď im to SaS a OĽaNO dovolia, k tejto dohode prilepia Sme rodina, OKS, Nova, je výrazom ich dôstojnosti, nie našej. Nemôžete prísť na vyjednávanie s tým, že nie je o čom vyjednávať. Je vyjednávanie to, že nie je o čom vyjednávať a kandidáta staviame my (OĽaNO) – beriete alebo neberiete? Takto môžete vyjednávať s OKS, Nova a so Sme rodina, ale nie s kresťanskými demokratmi,“ píše Hlina v reakcii. 
     
    Poraziť „veľké kalibre“, ktoré kandidujú v Bratislave, je podľa Hlinu možné, a dodáva, že aj keby KDH nepostavilo svojho kandidáta, tak Ján Mrva vraj nebude hlavným vyzývateľom Iva Nesrovnala.
     
    V závere statusu predseda KDH opäť navrhuje takzvané „primárky“ medzi Mrvom a Líškovou, ktorých víťaz by „získal silu toho druhého“ tým, že by sa porazený zaradil do volebného tímu víťaza. 
     
    „Tak politické strany vyšlú aj signál o politickej kultúre. Signál o tom, že sú schopné hľadať spravodlivé riešenie namiesto arbitrárneho rozhodnutia dvoch subjektov, dokonca bez účasti toho tretieho. Aj preto radím OĽaNO, radšej nedávajte žiadne stanoviská ako také nešťastné, aké je citované v článku,“ uzatvára Hlina. 
     
     
    - Reklama -