Špehovanie Donalda Trumpa? Prezident USA má problém. A nie jeden

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Keď sa prezident Donald Trump stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, trval na rokovaní vo formáte jeden na jedného. To sa vraj nepáči americkým tajným službám. Cítia sa znevýhodnené, pretože sa im Trump nezveril s plným znením rozhovoru. Ale údajne majú možnosti, ako si kúsky mozaiky doplniť. Existuje totiž organizácia Special Collection Service, ktorá sa špecializuje na nabúravanie cudzích komunikácií.

    Zdroje blízke americkej rozviedke sú si relatívne isté, že práve táto organizácia má prístup k Putinovým zápiskom z rokovania, ale aj k tomu, ako Rusi tento záznam prezentujú. Ale stále im chýba jedna dôležitá vec, podrobný prepis z rokovania lídrov oboch mocností. Vraj ho potrebujú, aby sa mohli správne rozhodovať o ďalšej stratégii pri obrane štátu.

    David Priess, bývalý zamestnanec CIA, sa čuduje: „Ako môžu zamestnanci rozviedky efektívne podporovať prezidentovu politiku, keď len prezident vie, aká tá politika vlastne je?“ A dodáva: „Ak na tom stretnutí Trump politiku zmenil, ako sa na to majú pripraviť naši operatívci?“ Ani Dan Coats, šéf tajných služieb, vraj nemá presný obrázok o tom, čo sa pri stretnutí odohralo, a nemôže vylúčiť, že si Putin rozhovor nahrával. A ani hovorkyňa Donalda Trumpa nespresnila, s čím všetkým sa zveril svojim podriadeným z rozviedky.

    Ďalšie zdroje sa pre Politico vyjadrili, že za akéhokoľvek iného prezidenta by boli k dispozícii nahrávky a prepisy z rozhovorov. Teraz si, ironicky, musia tajné služby dohľadať, čo ich prezident povedal, z toho, čo vypozorujú od Rusov a od tých, ktorým sa Rusi zverili. Navyše by Rusi mohli klamať a tajné služby USA to nemajú ako potvrdiť.

    Kto však nahrávky Donalda Trumpa má, je americká televízia CNN. Ide však o niečo úplne iné. Ide o rozhovor Trumpa s Michaelom Cohenom, jeho právnikom. Nahrávku zaistila FBI pri vyšetrovaní a CNN ju poslal Cohenov právny zástupca. V nej mal Donald Trump údajne hovoriť o peniazoch, ktoré mali byť vyplatené Karen McDougalovej. Tá okrem iného pózovala pre Playboy a tvrdila, že mala s Trumpom pomer. Nahrávka vraj potvrdzuje, že Trump o peniazoch pre modelku vedel, zatiaľ čo jeho tím to popieral.

    Donalda Trumpa vraj nahrávka nahnevala. „Ktorý právnik si nahráva svojich klientov?“ soptil na Twitteri. Jeho súčasný právnik Rudy Giuliani poprel, že by k platbe niekedy došlo.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    - Reklama -