Krym je ruský, hovorí poslanec Marček, ktorý sa chystá na návštevu polostrova. Chodia tam fašisti a Čarnogurský, reaguje Šebej

    0
    Peter Marček (Autor: TASR)
    Poslanec Marček už niekoľkokrát uviedol, že „Krym je ruský“ a v nedávnom vyjadrení dodal, že je dôležité, aby občania EÚ mohli navštíviť polostrov ako turisti a aby biznismeni mohli bez akýchkoľvek obmedzení v regióne investovať“. Tento výrok zaznel potom, čo ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška pohrozil, že ukrajinská strana zakáže vycestovať na Ukrajinu tým poslancom, ktorí navštívia Krym na pozvanie Ruska. Viac sme písali TU
     
    Marčekov výrok o Kryme zaznel aj v nedávnom rozhovore pre ruský denník Izvestija a opäť sa ozvala tvrdá kritika. Poslanec mal zrejme potrebu vysvetliť svoj postoj a na svojom oficiálnom facebookovom profile zverejnil pomerne rozsiahlu argumentáciu, prečo podľa neho Krym patrí Rusku. 
     
    V zdôvodnení sa Marček vracia do histórie niekdajšieho Sovietskeho zväzu (ZSSR). Odvoláva sa pritom na zmluvy, podľa ktorých mali samostatné územné celky, akým bol aj Krym, nárok na to, aby sa v referende rozhodli, ku ktorému štátnemu celku sa po rozpade ZSSR pripoja. To sa podľa Marčeka stalo v referende. To však malo byť podľa kritikov zmanipulované a ovplyvnené Moskvou. Pre poslanca je v prípade Krymu vraj smerodajné rozhodnutie ľudí, ktorí na polostrove žijú.
     
     
    „Rozhodnutia Ukrajiny sú také, že si na základe zmluvy o prevode správy k územiam iných samostatných republík, ktoré po rozpade ZSSR zostali právne samostatné, uplatňuje teritoriálne nároky. Keďže tieto republiky sú samostatné subjekty práva, ich občania sa podľa platných zmlúv, ústav a ich slobodnej vôle rozhoduju v referende, do akého vyššieho štátotvorného zväzku vstúpia. A tak sa stalo to, že sa občania Krymu sami, demokraticky, v referende rozhodli pre Rusko,“ píše Marček. 

    Je mi jedno, čo servilne papagájuje MZV

    Marček sa v statuse obul aj do slovenského rezortu diplomacie za reakciu, ktorá prišla po jeho návšteve Krymu na pozvanie ruských úradov. 
     
    V oficiálnom stanovisku ministerstvo zahraničných vecí píše, že v súlade so spoločnou pozíciou členských krajín Európskej únie a Severoatlantickej aliancie Slovenská republika neuznáva výsledky nelegálneho referenda na Kryme z marca 2014. 
     
    „Pripojenie polostrova k Ruskej federácii porušilo základné princípy medzinárodného práva a narušilo zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. Slovenská republika naďalej považuje Krym za územie Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Slovenská republika v rámci svojho nadchádzajúceho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa počas roku 2019 sústredí na problematiku konfliktov v tomto priestore. Jednou z našich priorít bude snaha prispieť k riešeniu konfliktu v susednej Ukrajine, ktorej suverenitu a teritoriálnu integritu plne podporujeme,“ píše sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí. 
     
    Marček vyhlásenie rezortu diplomacie komentuje takto: „Je mi úplne jedno, čo poslušne, či len servilne papagájuje naše MZV, dosadení neodborníci. Opieram sa totiž o presný text uznesenia predsednictva ZSSR, ako aj o stanovisko francúzskych profesorov a najmä o zdravý rozum občanov Krymskej republiky.“

    Šebejov postoj

    Predseda parlamentu a šéf národniarov Andrej Danko (SNS) sa k „výletu“ poslancov pod taktovkou Petra Marčeka vyjadril krátko potom, ako sa ozvala kritika, a hovoril o drzosti ukrajinského veľvyslanca, pretože podľa neho sa nikto nesmie starať o to, kam ktorýkoľvek občan SR alebo poslanec vycestuje. 
     
    Dankovu reakciu označil ešte 20. júla za „stupídnu“ bývalý poslanec Mosta-Híd František Šebej. Svoje slová znova potvrdil aj v rozhovore pre portál Aktuality.sk. Šebej povedal, že nešlo z jeho strany o prehnanú reakciu a ukrajinský veľvyslanec na Slovensku si podľa neho iba plnil svoju úlohu, keď kritizoval, že slovenskí poslanci zamierili na Krym na pozvanie ruskej strany. 
     
    Poslanec Peter Marček je „vedúci zájazdu“ viacerých slovenských poslancov na Krym. Konkrétne mená však neboli známe ani v deň odletu do Moskvy, teda v utorok 31. júla. Odlet z ruskej metropoly na Krym naplánovali na 1. augusta a návrat na Slovensko o tri dni neskôr. 
     
    Šebej v rozhovore dodáva, že na Krym chodí iba istý typ politikov. „Na referendum na Kryme sa bol pozrieť Nick Griffin, čo je britský fašista a popierač holokaustu, a podobné kapacity,“ povedal exposlanec. Na to, že bol na polostrove niekoľkokrát aj Ján Čarnogurský, má Šebej tiež vlastný názor. „Pán Čarnogurský hrá dlhodobo úlohu zástupcu Putinovho režimu v strednej Európe,“ dodal. 
     
    Cesta Marčeka a ďalších poslancov na Krym podľa Šebeja legitimizuje stav, ktorý na polostrove vládne. 
     
    - Reklama -