Ukrajinskí fašisti a ich poskokovia si nedajú voľno ani cez prázdniny, rozčuľuje sa Marček. Tvrdá kritika ukrajinského veľvyslanca

    0
    Peter Marček (Autor: TASR)

    Na svojom facebookovom profile zverejnil Marček status, v ktorom sa k situácii okolo pracovnej cesty na Krym vyjadril. Podľa neho si „ukrajinskí fašisti a ich poskokovia nedajú pokoj ani cez prázdniny“, pričom dodal, že on si čas voľna vypĺňa zahraničnými súkromnými výletmi. Z jedného (v USA) sa vrátil v pondelok 16. júla a na ďalšiu pôjde 31. augusta, pričom ide práve o cestu na Krym. A tu je kameň úrazu. Po ceste v USA, kde sa zoznamoval s tamojšími pomermi, bol pokoj, pri ceste na Krym to je naopak.

    „Šokovalo ma drzé, arogantné stanovisko ukrajinského veľvyslanca na Slovensku, ktorý napísal fašizoidný list všetkým poslancom, a nám, ktorí vraj pôjdeme na Krym, hrozí, že nedostaneme v živote víza na Ukrajinu,“ píše Marček.

    Po tomto vzájomnom vyjadrení si chce preveriť, ako sa vydávajú pracovné povolenia a výnimky pre Ukrajincov na Slovensku. Podľa Marčeka to je dobrý biznis. „Niektorí podnikatelia pôsobia ako pracovné agentúry, nechcem vedieť, čo sa za tým môže skrývať. A naši ľudia nemajú prácu, lebo niektoré dopravné podniky, niektoré stavbárske firmy a automobilky nechcú Slovákov zaplatiť na európskej úrovni! Takže máme tu cudzie zahraničné koncerny, ktorým štát rozdáva investičné stimuly a majú v nich pracovať zahraniční robotníci. Tak sa pýtam, načo sú tu, na Slovensku a načo na to míňame slovenské peniaze,“ rozčuľuje sa poslanec.

    Marček vo svojom statuse chváli čin predsedu NR SR Andreja Danka, že sa zastal svojich kolegov, ktorí sa zúčastnia cesty na Krym a pozval si ukrajinského veľvyslanca na koberček. Na cestu na Krym sa už teší a chce sa pýtať tamojších ľudí, za koho sa považujú (či za Ukrajincov, alebo Rusov), a kam chcú patriť.

    Poslanec pripojil aj jednu radu: „Pozor na úpal z priveľkého slnka. Lebo sa šíri úpalová horúčka, ktorá ohrozuje nielen pracovníkov tretieho sektora, médií, ale ako vidím už aj politikov a poslancov. Na to je vraj najlepší chládok. Verím, že každého s úpalom raz pošleme pekne na vyliečenie do chládku,“ dodáva Peter Marček na záver.

    Muška: Poslanci porušia ukrajinský zákon

    Cesty na Krym sa podľa Petra Marčeka má zúčastniť aj jeho poslanecká kolegyňa Martina Šimkovičová, súkromné osoby a štyria koaliční poslanci. Je naplánovaná na posledný augustový deň, počas ktorého by mali odletieť do Moskvy a následne sa presunúť na anektovaný Krym.

    Ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška vo štvrtok 19. júla rozhodnutie poslancov NR SR skritizoval. „Tí, ktorí prídu na pozvanie okupačnej vlády, porušujú ukrajinské zákony. Ukrajinská strana bude reagovať, myslím si, že budú mať zákaz vycestovať v budúcnosti na Ukrajinu,“ pričom poslal politickým stranám list, aby poslancov od cesty odhovorili. Viac sme o tom písali TU.

    Danko: Výrok ukrajinského veľvyslanca je nehoráznosť

    Predseda NR SR Andrej Danko reagoval na slová Jurija Mušku veľmi kriticky s tým, že je nehorázne, čo si dovoľuje. Zároveň ho vyzval, aby sa nevyjadroval k súkromným cestám poslancov národnej rady, keďže jeho výroky sú nezlučiteľné s mandátom veľvyslanca.

    „Poslanci majú svoje právne a spoločenské postavenie. Slovensko je zvrchovaný a demokratický štát. Ak sa akýkoľvek občan, tobôž poslanec NR SR, rozhodne kamkoľvek vycestovať, nebude žiaden veľvyslanec hovoriť o tom, či tam ísť má, alebo nemá,“ vyjadril sa Danko a podľa neho Muška svojimi výrokmi porušuje protokol. Vzhľadom na situáciu chce požiadať šéfa rezortu zahraničia Miroslava Lajčáka, aby Mušku upozornil na nezlučiteľnosť jeho vyjadrení s funkciou veľvyslanca. Viac sme k téme písali TU.

    - Reklama -