Predčasné voľby? Kiskovi by prekazili plány. Smer to musí našiť na koaličného partnera, analyzuje Baránek

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

    Pokiaľ by boli predčasné voľby v termíne s prezidentskými voľbami, tak by to podľa Baránka neprospelo novým stranám ako Progresívne Slovensko či Spolu. „Z jednoduchého dôvodu – tieto strany sa potrebujú etablovať, zviditeľniť, upratať si vzájomné vzťahy, resp. prípadne sa pozlučovať. Problémom je, že ich hlas nemá v NR SR žiadnu váhu. Na druhej strane z hroziaceho a už aj sem-tam viditeľného spin doctoringu vyplýva, že problém s tým môžu mať niektoré médiá. Tiež vedia, že tieto strany potrebujú čas. Ale vedia aj to, že by mali byť kompatibilné sami so sebou a svojou minulosťou a aj teraz volať po predčasných voľbách. Tu je pes zakopaný. Ako zaistiť, aby sa aj vlk nasýtil, aj ovca ostala celá. Žiaľ, v tomto prípade sa tom nedá,“ píše analytik.

    Kiska vs. parlamentná opozícia

    Predčasné voľby by neprospeli ani prezidentovi Andrejovi Kiskovi. „Tiež potrebuje voľby v riadnom termíne, teda v roku 2020. Aby to stihol. Predčasné voľby by mu mohli túto snahu veľmi, veľmi znepríjemniť až prekaziť a možné riešenia sú veľmi kostrbaté a pre voliča ťažko uveriteľné,“ dodáva.

    Naopak polepšiť by si mohla parlamentná opozícia spolu s KDH. Tej by sa podľa Baránka nemohlo prihodiť nič lepšie. „Z viacerých dôvodov. Prvý a najpodstatnejší je ten, že novovznikajúce strany im budú brať voličov. A čím viac času tieto (vznikajúce) strany budú mať, tým je táto hrozba väčšia. Navyše, takáto požiadavka je kompatibilná s ich nedávnym postojom k prípadným predčasným voľbám a o to ľahšie a uveriteľnejšie takúto agendu môžu dnes presadzovať.“

    Komplikovanejšie je to naopak so SNS, ktorá má podľa politického analytika viacero konkurentov, a to najmä Smer a ĽSNS. „Bojujú o podobného voliča s podobnou agendou. Vzhľadom na to, že v dynamickom systéme, ktorým politika je, sa nedá takýto súboj ani presne ovládať, ani predpovedať, čas je tu nepriateľom. Ďalším dôvodom je aj fakt, že Smer má stále navrch – v porovnaní so SNS. Vojna, ktorú Andrej Danko vyhlásil ĽSNS, je síce pochopiteľná, ale náhradná, keďže podobnú nemôže vyhlásiť koaličnému partnerovi,“ vysvetľuje Baránek.

    „K tomu si prirátajme neustále zákulisné, no nazvime to ´podšťuchávanie´ zo strany Smer. Aj keď samotný Danko by to možno v súkromí nazval iným slovom. Summa summarum, ak by som bol na Dankovom mieste, predčasné voľby by som chcel. Minimálne – nič by som nerobil, aby neboli,“ doplnil.

    Tajný dodatok Mosta-Híd

    Kritikou však Baránek nešetril Most-Híd na čele s Bélom Bugárom. „Most-Híd sa správa až úsmevne. Svoje spojenectvo so Smerom kompenzuje zásadnými postojmi, o ktorých vieme, že už v okamihu svojho vzniku majú ´tajný dodatok´ – veľkú mieru elasticity. Most síce požaduje rázne kroky v riešení a objasňovaní únosu vietnamského občana, len nevieme, kde sú hranice, pri ktorých sa ráznosť Mostu končí. Mám obavy, že tie hranice nastavuje niekto iný ako vedenie strany. Mimochodom – v tomto Most-Híd nie je výnimka, ale to predbieham,“ myslí si analytik.

    Predčasné voľby by podľa neho ale jednoznačne pomohli Kotlebovej ĽSNS.

    Riešenie pre Smer? Našiť to na koaličného partnera

    V prípade Smeru záleží na dôvodoch vyvolania predčasných volieb, ktorými by zamedzili vznik „Kiskovej strany“.

    „Možnosť prvá – neznesiteľný neobjektívny (aby mohli byť obeť) tlak médií. Žiaľ, ako som spomenul, odpadá. Navyše, takéto niečo už prežili, a predčasné voľby neboli. Možnosť druhá – neznesiteľný tlak opozície (parlamentnej + KDH). Neprijateľné, bol by to prejav slabosti. Možnosť tretia – tlak zvnútra strany – ak by sa to prevalilo, bola by to pre Smer katastrofa. Možnosť štvrtá – zhoda vo vnútri strany. Reálne, ale to nie je relevantný dôvod pre verejnosť.“

    Podľa Baránka je tu však aj iné riešenie. „Našiť to na koaličného partnera a následne ho obviniť z rozbitia koalície. Toto je veľmi pravdepodobná možnosť. Smer má dostatok prostriedkov a možností, ako takéto niečo vyfabrikovať. A to niečo môže byť naozaj všeličo. Všimnime si takú ´maličkosť´ – ako je možné, že medializované kauzy, samozrejme, mimo vraždy Kuciaka a jeho priateľky a protestov od toho odvodených, sa nadštandarne týkajú SNS? Mám na mysli poľnohospodárstvo, obranu… Je to tým, že rezorty Smeru sú personálne, odborne a najmä protikorupčne na tom lepšie? Tak tomuto neverí ani sám Fico. A predpokladám, že ani Danko. A to už nehovorím o Moste, ktorý je dlhodobo schopný takéto problémy ´nemať´. Teda mať ich menej, resp. sú menej medializované. Tu by niečo smrdelo aj ´trom pátračom´,“ analyzuje vzťahy vo vnútri koalície Baránek.

    Predčasné voľby by tak Smeru prospeli, len je otázny dôvod na ich vyvolanie. Baránek však nezabúda ani na oligarchov v pozadí strán, ktorí majú tiež svoje záujmy. „Je tu niečo, čo nakoniec všetko môže zmeniť – Bulharská konštanta. Je to konštanta, ktorá nám tradične slúži ako alibi. Obsahuje v sebe mieru nepoznateľnosti, v tomto konkrétnom prípade niečoho, čo nazývame ´finančným pozadím´. A to možno predčasné voľby nechce – lebo treba dokončiť ´obchody´, termíny sú nastavené a nedajú sa zmeniť, atď., atď. Ak naše úvahy teda vynásobime touto konštantou, výsledok môže byť zrazu iný. Azda sa zhodneme, že naša bulharská konštanta opodstatnenie má. Len nevieme jej veľkosť a jej schopnosť zvrátiť naše úvahy. To je aj čaro našej politiky. Lebo – kde hľadajú oligarchovia, tam nehľadajte logiku,“ uzatvára politický analytik.

    - Reklama -