Na Slovensko prišla štvorčlenná delegácia, odišli dvanásti. Bol na palube aj únosca?

    0
    Slovenský vládny špeciál Airbus A319. (Autor: TASR)

    Podľa portálu aktuality.sk ide o Quang Dung Vua, ktorý sa mal do Nemecka dostať už v roku 2001. Vtedy mal podstúpiť vďaka štipendiu výcvik Spolkovej spravodajskej služby, pričom sa v krajine zdržal necelý rok. Rovnako mal dostať aj 20-týždňový jazykový kurz. V tom čase mal 25 rokov. O 16 rokov sa do Nemecka vrátil ako príslušník vietnamskej tajnej služby. V Berlíne sa mal ubytovať 23. júla 2017, teda v čase, keď za bieleho dňa uniesli vietnamského podnikateľa obvineného z korupcie.

    Podľa nemeckých vyšetrovateľov sa Vu na únose priamo podieľal. Podľa článku Denníka N boli ohlásení iba štyria členovia delegácie, pričom do Moskvy ich zrazu letelo dvanásť. Nemci si preto myslia, že práve daných osem mužov, ktorí sa neskôr k delegácii pripojili, boli únoscovia podnikateľa, vrátane Thanha.

    „Ich prítomnosť na Slovensku vieme dokázať aj podľa mobilných telefónov. Mobil obžalovaného Daa zostal v slovenskej mobilnej sieti do 15.22 h, teda aj po odchode dodávky do Česka. Vyplýva z toho, že do únosu mohlo byť zapojené ešte jedno auto, o ktorom sme doteraz nemali vedomosť,“ uviedla reportérka Denníka N na adresu iného obvineného Daa Quoc Oaiova. Quang Dung Vu mal podľa nemeckých vyšetrovateľov zabezpečiť prevoz Thanha z Berlína do Bratislavy a vybaviť falošný pas, aby sa stal súčasťou delegácie.

    Podľa nemeckého denníka Die Tageszeitung bol Vu pre vietnamskú delegáciu dôležitý, lebo vedel jazyk a zabezpečoval aj vzťahy so zahraničnými spravodajskými službami.

     

    - Reklama -